Çin süt pazarı fırsat kapısı

Asya’da süt ürünleri talebi yıllık yüzde 20 arttığından dünyadaki süt yatırımlarının yarısı Asya’ya yapılıyor. Asya’nın en gözde pazarı Çin yılda 3 milyar dolarlık süt ürünleri ithal ederken bir o kadar da endüstriyel yatırım yapıyor.

Çin pazarından daha çok pay almak isteyen AB süt kotalarını kaldırdı, Yeni Zelanda serbest ticaret anlaşması imzaladı. ABD, Kanada, Arjantin ve Brezilya Çin’le çeşitli işbirliği fırsatlarını değerlendiriyor.

Çin süt pazarı paylaşılırken biz hala gıda güvenliği muatabakat zaptını ve akreditasyon çalışmalarını hayata geçirebilmiş değiliz. Süt üretiminde ilk 10’da yer alan Türkiye’nin bir an önce Çin pazarında kendine yer açması gerekiyor.

ÇİN KENDİ TALEBİNİ KARŞILAYAMIYOR

Süt piyasasının global aktörleri gözünü Asya’ya dikmişken Türk süt endüstrisi Asya’daki fırsatlara maalesef odaklanamıyor. Oysa iç pazardaki tüketim ve birkaç ülkeye (Irak, Suudi Arabistan vb) yapılan ihracat ile süt endüstrimiz potansiyelini yeterince değerlendiremiyor. Başta Çin olmak üzere Asya pazarı süt endüstrimize global oyuncular arasında yer alma fırsatı sunabilir.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.