Çiğ süt referans fiyatının belirlenmesinin ardından Ulusal Süt Konseyi’nin 5 gün içinde üç farklı fiyat açıklaması, süt üreticisinin Konsey aracılığıyla nasıl bir belirsizliğe sürüklendiğini gözler önüne serdi.
Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt fiyatları konusunda yaptığı duyuruyu 5 günde üç kez değiştirdi. İlk duyuruda, masraflar hariç çiğ sütte üreticinin eline geçecek net fiyat 1,70 lira ve yürürlük tarihi 1 Ağustos olarak açıklandı. Daha sonra, çiğ süt fiyatını masraflar dahil 1,70lira ve yürürlük tarihi de 15 Ağustos olarak belirlendi. Üçüncü duyuruda tekrar karar değiştiren USK, 1,70 liralık çiğ süt fiyatından geri adım attı.
Yeni açıklamada 15 Ağustos tarihi yer almadı ve “USK, 27 Temmuz 2018’de sektör paydaşları ile bir araya gelerek tavsiye fiyatı toplantısı yapmıştır. Buna göre, soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 1,70 TL olarak belirlenmiştir” denildi.
Çiğ süt referans fiyatının Konsey’de mutabık kalındığı şekliyle duyurulmadığını kaydeden TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, USK yönetiminin toplantı kararlarını üst üste birkaç kez değiştirip yayınladığını açıkladı. Solakoğlu, “USK’dan yapılan açıklamada hizmet bedelleri dahil 1,53TL/lt olan fiyatı, yine hizmet bedeli dahil 1,70 olarak ve 15 Ağustos tarihi itibarı ile geçerli olacaktır şeklinde yayınladı ve gerekçe olarak da Merkez Bankası’nın uyarısı olduğunu bildirdi” dedi.
Gelişmeler üzerine Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile görüşen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Merkez Bankası’nın Konsey’in kararına bir müdahalesinin söz konusu olmadığını öğrendiğini bildirdi. Yaşananlara tepki gösteren Bayraktar, “Üretici için tavsiye niteliğindeki 1,70 liralık çiğ süt fiyatına Merkez Bankasının müdahale ettiğini iddia ederek, fiyatı 1,60 liraya çekmeye çalışan Ulusal Süt Konseyi inandırıcılığını kaybetmiştir” dedi.
“Süt Konseyi güven kaybetmiştir” diyen TZOB Başkanı Bayraktar, “Ulusal Süt Konseyi bu yapıyla hayatına devam edemez, Konsey’in yapısı değiştirilmeli daha etkili bir hale getirilmelidir. Söz hakkı olmayan üretici birliklerinin de Ulusal Süt Konseyi’nde kalma nedenini anlayabilmiş değiliz” sözleriyle Konsey’e tepki gösterdi.
TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Adana Milletvekili Ayhan Barut da bir açıklama yaparak, USK yönetim kurulunda üreticiyi temsil eden üyelerin bile haberi olmadan ve nasıl alındığı bilinmeyen bir kararla, hem de 15 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere soğutma ve hizmet bedeli dahil edilerek süt fiyatının 1,70 liraya nasıl çekildiğini sordu.
Skandal niteliğindeki keyfi uygulama ile üreticinin emeği üzerinde oynayan Konsey Başkanı Sabit Karaca ve yönetim kurulu üyeleri herhangi bir açıklama yapmadı. Özellikle Konsey yönetiminde yer alan üretici örgütü temsilcilerinin sessiz kalması dikkat çekti.