AOÇ yoğurt kültürü üretti

Atatürk Orman Çiftliği ve Ankara Üniversitesi yoğurt endüstrisinde kullanılabilecek maya üretti. Üretilen maya ve bakterilerin patent çalışmaları tamamlandıktan sonra piyasaya sunulması bekleniyor.

AOÇ’nin “Köy Mayasıyla Kendi Yoğurdunu Kendin Yap Projesi”nin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Eker, AOÇ’nin Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarı ile yoğurt üretimine ilişkin bir proje yürüttüğünü bildirdi. 30 yıldır endüstriyel yoğurdun mayalanmasında kullanılan bakterilerin ve mayaların dışarıdan ithal edildiğine işaret eden Bakan Eker, “AOÇ, bunu Türkiye’de üretip, Anadolu’nun yerli mayasını süt endüstrisinin kullanacağı hale getirdi” dedi.

Maya ithalatına gerek kalmayacak

AOÇ’nin yoğurt mayalamasında kullanılan “lactobacillus bulgaricus” ve “streptococcus thermophilus” adlı iki bakteriyi, Artvin, Aydın ve Çankırı gibi illerin köylerinde kullanılan maya ve yoğurtlardan elde ettiğini anlatan Eker, bunun uygun ortamlarda geliştirilip endüstrinin kullanabileceği hale getirildiğini söyledi. Bakan Eker, süt endüstrisinin yılda 20 milyon dolar tutarında yoğurt ve maya yapımı için kullanılan bakteri ithalatı yaptığına dikkat çekerek, “Türkiye bu ithalatı da yapmaktan kurtuluyor” dedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.