Dünya Süt Günü nedeniyle 20 Mayıs’ta Ankara’da “Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri” konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan Tarım Bakanı Eker sektörle ilgili politikalarını ve hedeflerini açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından düzenlenen “Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri” Konferansı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bakanlık yetkilileri, süt sektörü temsilcileri, akademisyenler, birlik ve STK yöneticilerinden oluşan geniş bir katılımla Ankara’da gerçekleştirildi.
Konferans “2002 yılından bu yana çok şey değişti” temalı bir tanıtım filmiyle başladı. Açılış konuşmasını yapan USK Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, “2002 yılında üretilen süt miktarı 8,4 milyon ton iken, 2013 yılında bu rakam 18,4 milyon tonu geçti” diye söze başladı. Çallı konuşmasında, 196 milyar liralık tarımsal hasıladan hayvancılığın 98 milyar lira ile yüzde 50, sütün ise 18,3 milyar lira ile %9,34 pay aldığını belirtti. “Sayın Bakanımızın vizyonu olmasa Türk sütçülüğü bugünlere gelemezdi” diyen Çallı, medyada kayıt dışılığın teşvik edildiğini belirterek haksız itham ve iddialarla mücadele edeceklerini kaydetti. AB’nin 1 Nisan 2015’te süt kotalarını kaldıracağını söyleyen Çallı, sektör mensuplarını bu duruma hazırlıklı olmaya çağırdı. Çallı konuşmasının sonunda sütle ilgili tartışmalara değinerek “Buradan açıkça söylüyorum; süt bembeyazdır, kara tutmaz” dedi.
Konferansta bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Coğrafya üzerinde yaşayan canlıları tayin ediyor, bu canlılar da birbirinin gıdasını oluşturuyor” dedi. Eker, “Politikamız Anadolu coğrafyasıyla ilgili atasözlerini de dikkate alarak coğrafyanın zorunlu kıldığı üretimi ve yaşam biçimini desteklemektir” dedi.
Hayvancılık politikasında başarılı olduklarını savunan Eker sözlerine şöyle devam etti. “Sığırcılığı modern ölçek ekonomisine uygun geliştireceğiz. 2013 itibariyle 50 baş ve üzeri sığırcılık işletmesi sayısı 28.412’dir. Bu yeni bir hayvancılık politikasının sonucudur. 18 milyar dolar hayvansal hasıla, 1,4 milyar dolar hayvansal ürün ihracatı, ilk defa 2013’te yapılan gebe düve ve ilk damızlık saanen keçisi ihracatı hayvancılık politikamızın başarısını gösteriyor. Süt üretiminin 8,4 milyon tondan 18,2 milyon tona çıkmasına ıslah çalışmalarımız ve yem hammaddelerine verdiğimiz destekler etkili olmuştur.”
Bakan Eker hayvancılıkta gelinen noktayı ise şöyle özetledi: “107’si akredite 131 laboratuvar var. Yerli yoğurt kültürünü geliştirdik, peynir mayası çalışmalarımız devam ediyor. 2013 yılında 100 ton ve üzeri süt işleyen 80 tesis var. Gen kaynaklarının geliştirilmesi için Hayvancılık Biyoteknoloji Merkezi kurduk, halk elinde ıslah projeleri başlattık. Bu yıl sürü yöneticiliği (çoban) desteği ve eğitim programı başlattık. Çözüm süreciyle birlikte mera ıslahı başlattık. Veteriner sınır kontrol noktaları oluşturduk. Trakya’yı şaptan ari hale getirdik, sırada Marmara’nın güneyi ve Ege bölgesi var.”
Tarım Bakanı hedeflerini ise şöyle sıraladı: “GAP, DAP, KOP, DOKAP bölgelerinde hayvancılıkta et tipi üretim havzaları oluşturacağız. Sözleşmeli süt tedarik mevzuatını hayata geçireceğiz. Et ve Süt Kurumu’nun etkinliğini artıracağız. Modern süt çiftliklerini yaygınlaştıracağız. Sütte somatik hücre ve bakteri sayısını belirli bir düzeyin altına çekeceğiz. İhracat potansiyelini geliştireceğiz. Hayvan başına süt verimi ortalamamızı 3 tondan 7 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Ara ve teknik eleman (hayvan bakım ve besleme) açığını kapatmak için çalışmalar yürütüyoruz.”
Bakan Eker sözlerini, medyada gıda konusunda uzman olmayanların konuştuğuna dikkat çekerek, “İnsanları yedikleriyle sorunlu hale getiriyorlar” diye tamamladı.
Konferansta gün boyu düzenlenen oturumlarda, süt ve süt ürünlerinin üretim ve tüketimi her boyutuyla ele alındı.
Konferansta “Süt Lojistiği, Ambalaj, Pazarlama ve İhracatta Fırsatlar” oturumu yapıldı