Süt Tozu Desteklemeleri Tebliği yayımlandı

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat yapan firmaların süt tozunu yurt içinden temin etmesi amacıyla süt tozu üretiminin desteklenmesiyle ilgili tebliğ yayımlandı.

Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği 23 Aralık 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ; Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihracat yapan imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları süt tozunun yurt içinde üretilmesi ve temin edilmesine yönelik süt tozu üretiminin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsıyor.

Tebliğe göre, DİR kapsamında süt tozu alımı Bakanlıkça süt tozu üretim kotası tahsis edilen üreticilerden temin edilecek. Desteklemeden Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun ve Konseye üye olan süt tozu üreticileri, DİR kapsamında faaliyet gösteren imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına destekleme ödemesinden yararlandırılacak. Tebliğ kapsamında süt tozu üretim kota miktar ve kriterleri Konseyin teklifi üzerine Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenecek. Arz fazlalığı oluşan bölgelerde süt alımını gerçekleştirecek olanlara farklı miktarda kota tahsis edilebilecek.

Destekleme ödemesi ise ihracatçı firmaya yapılacak. Süt tozu üreten/ürettiren ile ihracatçı firmalar arasında süt tozu alımına dair sözleşme yapılacak. Sözleşme tarihinin süt tozu satış faturası ile uyumlu olması gerekiyor. Ürettiği süt tozunu kendi ihracatında kullanan firmalardan destekleme ödemesi için sözleşme ve satış faturası aranmayacak.

Tebliğe göre, üretilecek süt tozu için gerekli olan soğutulmuş çiğ süt üretici örgütlerinden tedarik edilecek. Doğrudan çiftliklerden tedarik edilmesi halinde üreticinin örgütlü olması zorunlu olacak. Arz fazlalığı nedeniyle pazarlanamayan çiğ sütün üretici örgütlerince süt tozu üreticilerine pazarlanmasıyla ilgili düzenlemelerde Ulusal Süt Konseyi yetkili olacak.

Destekleme ödemeleri Bakanlığın cari yıl bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan sağlanarak Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak. Tebliğ 1 Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe giriyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.