Hayvan kayıtları ne kadar güvenli?

Bugünlerde süt sektörünün gündemi oldukça yoğun, hatta sektörün gündemi ülkenin gündemini de belirler durumda. Sütle ilgili yaşanan tartışmalar sütün ne kadar önemli ve stratejik bir ürün olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Gündemdeki yoğunluk bu sayıya da yansıdı. İki aydır ‘Okul Sütü’ gündemdeki önemini koruyor. Başbakan Erdoğan, muhalefet liderleri ve köşe yazarları başta olmak üzere herkesin gündeminde okul sütü vardı.

Bu sayıda gündem dosyamızı okul sütüne ayırdık. Gündemde siyasetin ve medyanın konuya yaklaşımını, ’skandal’ olarak kabul edilen görüntülerin kaynağı olan laktoz intoleransına (süt şekerine hassasiyet) konusuna dikkat çektik.

Kapak dosyamızda ise dünyada ve Türkiye’de süt üretimi, ithalatı ve ihracatıyla ilgili istatistiki bir çalışmaya yer verdik.

Koyun keçi varlığımız ile küçükbaş sütlerini konu alan önemli bir bilimsel çalışmaya da özel dosyamızda yer veriyoruz. Koyunculuk ve keçicilikle ilgilenenler için önemli bir kaynak olarak kabul edeceğiniz bu çalışmadan yararlanacağınızı umuyoruz.

Balıkesir merkezli ortaya çıkarılan ‘Mavi Vurgun’ yolsuzluk operasyonunda Türkvet sistemine 200 bin hayvanın hayali olarak kayıt edildiği ortaya çıkmıştı. Bu, gerçek olmayan rakamların istatistikleri etkilediğini unutmamakta yarar var.

Kayıt sistemlerinde hayali işlemlerin yer alması bu sistemlere olan güveni de zedeliyor. Bilgi toplumu olabilmemiz için kayıtların güvenliği ve güvenilirliği sağlanmalı. Resmi kayıtlar sağlıklı olmadığında mevcut durumun tespiti ve gelecekle ilgili tahminlerin doğru olması beklenemez.

Sektörün gündeminin yoğunluğu nedeniyle bu sayıda yüzden fazla haberin yanısıra, özel röportajlar, bilimsel makaleler, köşe yazıları ve diğer içeriklerle siz değerli okuyucularımıza zengin bir sayı sunmanın mutluluğu içerisindeyiz.

Süt Dünyası, 7 yıldır süt sektörünün yayını olmayı sürdürüyor. Yayın çizgisini korumaya özen göstererek sektörün sağlıklı büyümesinin sadece alkışlarla mümkün olmadığını, eleştirinin de gerekli olduğuna inanıyor.

Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle…

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.