Plastik ambalaj gıda israfını azaltıyor

PAGEV’in düzenlediği Plastik Endüstrisi Kongresi’nde gıda sektöründe plastik uygulamaları tartışıldı.

Dünya genelinde bir yanda açlık sınırında yaşayanların sayısı, bir yanda ise gıdaların israfı artıyor. Örneğin; tüm Sahra-altı Afrika Kıtası’nın gıda üretimi sadece 230 milyon ton iken gelişmiş ülkelerdeki tüketiciler her yıl 222 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. ABD ve İngiltere’de israf edilen gıda ihtiyacı olanlara ulaştırılsa dünyada açlık sorunu ortadan kalkabilir. Gıdaların korunması ve raf ömürlerinin uzatılması ise ambalajın önemini, ambalajlar içinde plastiğin avantajlarını gündeme getiriyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın her yıl düzenlediği Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 8’incisi bu yıl  “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” teması ile gerçekleştirildi. 4 Aralık’ta İstanbul Swissotel’de yapılan kongrede, gıda ambalajlarında plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmeler tartışıldı.

Kongrede ilk olarak Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım’ın moderatörlüğünde “Plastik Ambalajın Yaşam Kalitesine Katkısı” konulu panel gerçekleşti. PETKİM Genel Müdürü ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut’un moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci bir panelin konusu ise “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” idi.

Kongre süresince, gıda ambalajlarında plastik kullanımının düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm avantajı, değişik üretim teknolojilerinin uygulanabilmesi, hafiflik, saydamlık gibi özellikleri vurgulanırken; gıdaların israfının önlenebilmesi ve raf ömrünün uzatılmasında da plastik uygulamalarının önemine dikkat çekildi.

Bu yıl 8’inci kez düzenledikleri kongrenin plastik sektörü açısından son derece yararlı olduğunu belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, kongre süresince, gıda ambalajlarında plastiğin önemini, tüm dünyadaki gelişimini ve sektörle ilgili yeni teknolojileri değerlendirme olanağı yarattıklarını söyledi. Uysal, “Dünyada bir yanda açlık bir yanda gıda israfı büyüyor. Plastik ambalajlar bu noktada sunduğu çözümlerle farklılığını ortaya koyuyor. Gıdaları koruyan, ömrünü uzatan ve hijyen sağlayan plastik ambalajlarla gıda israfını önleyebiliriz” dedi.

Kongre Komitesi Başkanı Ahmet Meriç ise yaptığı konuşmada plastik ambalajların gıda sektöründe çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek konuyla ilgili çarpıcı bir örnek verdi. “Eğer dünyada ısraf edilen gıdaların sadece dörtte biri kurtarılsa, açlık sınırındaki yaklaşık 870 milyon insanın beslenmesi sağlanabilir.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.