GDO’lu ürün kötüdür ama ithal edilebilir

GDO’ya Hayır Platform, Bt11, DAS 1507 ve DAS 59122 mısır çeşitlerinde kullanılan genlerin insan sağlığı için büyük tehdit oluşturduğunu iddia etti.

GDO’ya Hayır Platformu yaptığı yazılı açıklamada, Biyogüvenlik Kurulu’nun hayvancılık sektörünün yem amaçlı kullanılmak üzere ithal etmek istediği genetiği değiştirilmiş (GD) Bt11, DAS 1507 ve DAS 59122 mısır çeşitleri hakkında Risk ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitelerine hazırlattığı bilimsel raporları eleştirdi ve GDO’lu bu ürünlerin oluşturduğu riskleri kamuoyuyla paylaştı.

 

Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, hazırlanan raporların objektif olamayacağını iddia etti ve şunlara yer verildi; “Bilimsel komitelerce hazırlanan raporlarda “GD mısırlarla ilgili risk analizi ve değerlendirmelerin, ithalatçı firmalarca dosyada sunulan belgeler, risk değerlendirmesi yapan kuruluşların (EFSA, WHO, FAO, FDA) raporları ve bilimsel araştırmaların sonuçları göz önünde bulundurularak yapıldığı” belirtilmektedir.

 

GD tohumlar, doğal yolla gerçekleşmeyecek şekilde, laboratuar ortamında ileri teknoloji kullanılarak bir mikroorganizma geninin aktarılmasıyla elde edilmekte, bu nedenle teknoloji ürünü kabul edilmekte, patenti şirkete ait olmakta ve fikri mülkiyet hakkı çerçevesinde lisans anlaşması ile kullanıcılara sunulmaktadır. Lisans anlaşmasıyla şirketler, GD tohumlarının bağımsız araştırmalarda kullanılmasını engellemekte, yapılan çalışmaları kendileri yönetmekte, sonuçlar olumlu olmazsa yayımlanmasına izin vermemektedirler. Dolayısıyla EFSA, WHO,  FAO ve FDA’nın bilimsel değerlendirmeleri, GD tohumları üreten şirketlerin hazırladığı ya da hazırlattığı raporlara dayanmaktadır. Bilimsel risk değerlendirmesi yapan bu kurumlar bağımsız olarak nitelendirilseler de siyasilerden bağımsız, fakat GD tohum üreten şirketlerle son derece iç içe olan kurumlardır.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.