Kaliteli süt üretmek için laboratuvar şart

Uluova Süt, dünyanın en iyi 10 çiftliğinden biri olma hedefiyle geçen yıl faaliyete başladı. Asya ve Avrupa’nın genetik değeri en yüksek çiftliği olarak kabul edilen Uluova’da üretilen sütün kalitesi AB standartlarının üzerinde…

Çiçeği burnunda hârika bir tesis olan ULUOVA Süt, Türkiye sütçülüğünün gururu. Muhteşem doğası, endemik bitki örtüsü, bol oksijeni ve zengin su kaynakları ile yeryüzündeki cennetlerden biri kabul edilen Kaz Dağları’nın eteklerinde süt üretiyor. Çanakkale Ezine’de 750 dönüm arazi üzerine kurulu, 54 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren ULUOVA, süt üretimine 2015 yılı Haziran ayında başladı. Günlük süt üretimi 40 tona, süt ortalaması ise 36 litreye ulaştı.

Çiftlikteki sürü Amerika’nın en iyi damızlık işletmelerinden özel olarak seçilerek Türkiye’ye getirildi. Holstein ırkı bu sürünün genetik değer ortalaması 2.100 GTPI. Bu özelliğiyle sadece Türkiye’nin değil Asya ve Avrupa’nın da en yüksek genetiğine sahip sürüsü ULUOVA’da bulunuyor. Sürüde şu anda bin 133’ü sağmal olmak üzere toplam 2 bin 510 baş hayvan bulunuyor. Yeni doğumlarla bu sayı artmaya devam ediyor.

Dünyanın en iyi 10 süt çiftliğinden biri olma hedefiyle kurulan ULUOVA’da ürtilen sütün kalitesi AB ve ABD standartlarının üzerinde. Örnek vermek gerekirse somatik hücre sayısında AB standardı 500 bin iken ULUOVA’da üretilen sütün somatik hücre sayısı ortalaması 95 bin.

Bakım, besleme ve sağım başta olmak üzere tüm süreçlerde ineklerin mutluluğu esas alınan ULUOVA’da hayvan refahı koşulları en üst düzeyde. Normalde iklimlendirmenin olduğu çiftliklerde bile sıcaklık stresinden dolayı yaz aylarında süt veriminde azalma olurken buradaki yüksek nitelikli iklimlendirme koşulları ve hassas yönetim anlayışı sayesinde yazın süt veriminde bir gram bile düşüş yaşanmıyor.

KALİTELİ SÜTÜN ARDINDA BÜYÜK EMEK VE ÖZVERİ VAR

ULUOVA’da hava, su ve yem kalitesine özel önem veriliyor. Çiftliklerdeki ağır gübre kokusu ULUOVA’da yok! İnekler, gelişmiş ülkelerde bile birçok insanın içmek için bulamadığı kalitede pH’ı 6.9 olan suyu içiyor. Çiftliğin mutfağında anlık olarak titizlikle hazırlanan yemler günde üç kez taze bir şekilde yemliklere servis edilmek suretiyle besleme sağlanıyor. Burada üretilen yüksek kaliteli sütün ardında çok büyük emek ve özveri var. Bunu daha iyi anlatmak için Genel Müdür Mesut Buran’ın inekler için yatak seçimini nasıl yaptıklarına dair şu anekdotunu sizinle paylaşmak istiyorum:

“Firmaların numune olarak gönderdiği inek yataklarının her biri üzerinde önce kendimiz yattık, inekler ile empati kurmaya çalışarak günlerce bu yataklarda yatıp kalktık. Kendimizi adeta ineğin yerine koyarak, ‘Ben inek olsam nasıl bir yatakta yatmak isterdim’ sorusuna cevap arayarak yatak aldık.”

TABLO: 2016 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ULUOVA SÜT ANALİZ DEĞERLERİ
ParametrelerBirim DeğerOrtalama
Yağ%3,52
Protein%3,19
Toplam kuru madde%12,44
Kazein%2,37
Laktoz%4,99
Üremg/dL30,86
Donma noktası°C-0,52
pH değeripH6,68
Toplam canlı bakterikob/mL78.876
Somatik hücre sayısıadet/mL95.021

ULUOVA Süt, hayvancılıkta idealizmin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Bu ütopyanın sırrı ise “Kalite ayrıntıda gizlidir” yaklaşımında saklı. Mükemmeli elde etmek için burada en küçük bir ayrıntı dahi atlanmamış. Çiftliğin her bir noktasındaki tüm detaylar için sarfedilmiş yoğun emek ve özveri bir çırpıda göze çarpıyor.

Hayvancılıkta bir hayali gerçekleştiren ULUOVA Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Hut’u yakından tanıyanlar için böylesi mükemmel bir işletme hiç de sürpriz değil. Mehmet Akif Hut, kılı kırk yaran, her bir detayın bütün içindeki önemini görebilen ancak ayrıntıda kaybolmayan bir kişiliğe sahip. Genel Müdür Mesut Buran ise çiftliği yönetirken her işin içinde bizzat yer alıyor.

Çoğu en iyi çiftliklerden özel olarak seçilen 60 kişilik ekip burada ineklerin mutluluğu için çalışıyor. ULUOVA’da çalışanların mutluluğu için çiftlik içerisinde 5 yıldızlı otel standardında dinlenme (sauna, hamam, fitness) yeme-içme, oyun alanları, kütüphane, toplantı ve sinema salonları ve daha birçok etkinlik alanını içeren sosyal tesis bu yılın sonunda hizmete girecek.

TEKNOLOJİDE DÜNYANIN EN İYİLERİ İLE YARIŞIYOR

Mehmet Akif Hut ULUOVA’nın kalite politikasını, “Doğal, katkısız ve sağlıklı süt üretmek için tesislerimizde en son teknolojileri kullanıyoruz. Hayvan refahı, sağlık ve hijyen koşullarından asla ödün vermeden dürüstçe üretim yapıyoruz” diye açıklıyor. Bu yaklaşımın sonucu olarak süt ve yem analizinde en yüksek teknolojiye sahip FOSS cihazlarını tercih ettiklerini kaydediyor.

ULUOVA, süt analizini FOSS Milkoscan FT+ ve FOSS Fossomatik FC, yem analizini ise FOSS NIRS DS 2500 cihazı ile yapıyor. Türkiye’de süt üreten işletmeler arasında sadece ULUOVA’da bulunan bu cihazlar; DairyOne (ABD), Valacta (Kanada), NML (İngiltere), LKV Schleswig (Almanya), Qlip (Hollanda), Lier (Belçika) ve Eurofins (Danimarka) gibi dünyadaki en iyi süt çiftlikleri tarafından kullanılıyor.

ULUOVA, süt laboratuvarında dünyanın en iyisi olarak kabul edilen FOSS cihazlarını tercih ederek dünyanın en iyi 10 çiftliğin-den biri olma hedefine çok yakın duruyor. Peki, laboratuvar çiftliğe ne kazandırıyor? Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Hut bu soruyu şöyle cevaplıyor:

“İnsanın kıymeti hayat sınavındaki sorulara verdiği cevaplar ve ortaya koyduğu değerler ile tanımlanabiliyor. Bu değerler bazen ortaya koyduğu eserler, bazen de sağlığı tanımlayan laboratuvar sonuçları, olabiliyor. Değer dediğimiz şey ölçmekten geçiyor. ‘Ölçmek’ hayatın gerçeği demek. Ölçmezseniz ineğinizi, sürünüzü ve çiftliği-nizi bir anda kaybedebilirsiniz! İneğin eseri sütü ve yavrusudur. İnekler dürüst ve vefalıdır, nankörlük etmezler. Ona ne verirseniz karşılığını size fazlası ile geri verir.

LABORATUVAR SAYESİNDE ÖNÜMÜZÜ GÖRÜYORUZ

İneğinizin önüne yem koyduğunuzu zannedersiniz. Kendinizi kandırırsınız ama ineği kandıramazsınız! Yaptığınız veya aldığınız yem hacim olarak külliyetli, havâleli gözükürken içerik olarak boş ise inek size nasıl süt versin? Veremez! Burada inek suçsuzdur, onu yanlış besleyen suçludur! Yemin kuru madde oranını, protein değerlerini ölçmeden yapılan besleme sürünün hüsranı, çiftçinin tükenişidir. Hayvanı, sürüyü ve çiftliği koruyup geliştirmenin tek yolu tüm aşamalarda daima ölçmekten geçiyor.

2015 yılı Mayıs ayında, hayvanlarımızın ilk partisinin çiftliğe gelmesiyle kesif yem ve yem katkıları almaya başladık. Kesif yem, kaba yem, yem katkıları her ne gelmişse çiftliğin girişinde protokolüne uygun olarak örnekleri alınıp laboratuvara ulaştırıldı.

Bir de ne görelim, yemler tek harekette foss çıktı. ‘Yeni sütçü acemi, bu ortamda sütçülük yaptığına göre dünyadan haberi yok’ demişler. Ne kadar enerjisi olmayan yalandan yem varsa yükleyip göndermişler.

FOSS’un Türkiye temsilcisi Tekafos’tan aldığımız laboratuvar cihazları karanlıkta önümüzü aydınlatan fener oldu adeta.

Karanlıkta kuyuya düşmüyorsunuz. Gelen yemleri ve yem katkılarını laboratuvar raporlarımız ve gerekçelerimiz ile iade ettik. Yemde esas değer tonaj değil, içeriktir, enerjidir dedik. Tekafos’tan aldığımız

FOSS marka yem ve süt analiz cihazları çiftliğimizin cankurtaranı, para kurtaranı oldu. Bu cihazlar sayesinde ne yaptığımızı biliyoruz ve doğru ürünü olması gereken fiyata alıyoruz. Besleyici görünümlü enerjisiz sahte yemlere para ödemeyerek elde ettiğimiz kazanç ile laboratuvar cihazlarımızın maliyetini karşılamış olduk. Anlayacağınız, cihazlar sağladığı kazanç ile kendi maliyetini karşılamış oldu. Kontrolün bizde olmasının rahatlığı da cabası…

DOĞRU TERCİHİMİZİN KEYFİNİ SÜRÜYORUZ

SÜT’e gelince… Süt ne kadar süt, her süt olması gereken norm ve nitelikte midir? Tabii ki hayır. Süt rengine bakarak anlaşılabilen bir şey değil ki! Sütü ölçmeden değerlendirmek mümkün değil.

Gidişatımızın doğru olup olmadığını nasıl bileceğiz? Sütte olması gereken değerleri nasıl koruyacağız? Bu sorulara cevap verebilmek için daima ölçmemiz gerekiyor. Analizlerle olumsuzlukları derhal yakalayıp süratle müdahale ederek olması gerekene en kısa zamanda ulaşmamız gerekiyor.

Türkiye’de hayvancılığın başarısızlığının başlıca sebebi çiftlikteki gidişatta yanlışı yakalamakta ve normale dönüşte yaşanan gecikmelerdir. Süt için de aynı şartlar geçerli. Her gün 40 ton yüksek kaliteli süt üretiyoruz. Değeri varsa göğsünüzü gere gere satarsınız. Bu kalitedeki sütü dünyada kolay kolay bulamazsınız. Süt krizlerinin dalga dalga çiftlikleri savurduğu günümüzde ULUOVA Süt olarak dalgaları yara yara yolumuza devam ediyor, sütümüz gururumuzdur diyoruz.

Ölçme denince, süt ve yem analizleri için neden FOSS ürünlerini kullandığımıza gelirsek. Başka birçok laboratuvar cihazı markası var! Ancak biz ULUOVA Süt Çiftliği’nde kaliteden hiç tâviz vermedik. Kalitesinden kuşku duyduğumuz ürünleri bizzat kendimiz ürettik. Mesela sağımhane, hayvan yataklarında ayraç vazifesi gören yataklık demirleri, iklimlendirme metodolojisi, tırnak bakım sistematiği ve daha birçok hususta piyasada satılan ürünleri kullanmadık.

ULUOVA’da ikinci sınıf bir ürün, ya da öylesine yapılan bir iş yoktur. ULUOVA’da hatır için alınmış bir iğne dahi bulamazsınız. Laboratuvar için yaptığımız araştırmalar sonucunda, FOSS’un süt ve yem analiz teknolojisinde dünyanın en iyisi olduğunu görerek Tekafos’un çözüm ortağımız olmasına karar verdik. Bir yıllık çalışmanın sonunda elde ettiğimiz sonuçlarla tercihimizin doğruluğunun keyfini sürüyoruz. Sütçülükte varsa yoksa ölçme değerlendirme… Bu değerlendirmeye göre de yönetme, gayrisi yalan. Hayat da öyle değil mi?”

Türkiye’nin süt üreticiliğinde yakalaması gereken vizyonu ULUOVA Süt’ün kalite öyküsü ile anlatmaya çalıştık. Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle.

….

ULUOVA Süt Laboratuvarında Türkiye Temsilciliğini TEKAFOS’un yaptığı FOSS marka aşağıdaki analiz cihazları kullanılmaktadır:

FOSS Milkoscan FT+ : Saatte 200 numune analiz kapasitesine sahip dünyanın en gelişmiş süt analiz sistemi. Analiz parametreleri; Protein, Yağ, Kuru Madde, Laktoz, Donma Noktası, Kazein, Üre, Ketoz.

FOSS Fossomatic FC : Saatte 200 numune analiz kapasiteli somatik hücre sayım sistemi. Tüm onaylara sahip bu sistem onaylı akış sitometrisi metodunu kullanarak somatik hücreleri teker teker sayar.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.