Süt ürünlerinde güven tesisi ve TSE

Günümüzde üretilen gıda ürünlerinde işletmelerin rekabeti birinci unsur haline getirmesi, yani rekabetin gıda güvenliğini ikinci plana atması, tüketicileri daha seçici ve gerçek bir gıda denetçisi olmaya zorlamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 22 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı kamuoyu duyurusunda; taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 171 parti ürün (et ürünü, sütürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içecek ve tahin) açıklanmıştır. Diğer taraftan kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 40 parti ürün (takviye edici gıda, çikolata, alkolsüziçecek ve kahve ) açıklanmıştır.
Söz konusu ürünlerden süt ürünleri ile ilgili kontroller sonucunda alınan numunelere ait laboratuvar sonuçları ile 35 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünlerden 18 yoğurt, 46 peynir, 8 tereyağı, 1 kaymak olmak üzere toplam 73 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilmiştir.
Bakanlık tarafından tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesi, resmi kontroller ve firmaların kendi otokontrol sistemi dışında tüketiciler aracılığıyla piyasa üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve “güvenilir gıda üretimi”nin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Çiftlikten çatala uzanan zincirin her halkasının sağlamlaştırılması, ürünün nelerden oluştuğunun kaynağına inilerek, ürünün hangi aşamalardan geçerek üretildiği, üretim ortamı, ambalajlama, nakil, depolama ve sunumda gıda güvenliği sağlanmalıdır.
Süt Ürünlerine Yönelik Bazı Türk Standartları
Standart No / Ürün Adı
TS 3272 Kaşar Peyniri
TS 6800 Ayran
TS 591 Beyaz Peynir
TS 1330 Yoğurt
TS 2176 Eritme Peyniri
TS 3002 Dil Peyniri
TS 1019 Pastörize Süt
TS 1192 Uzun Ömürlü Süt
TS 5004 Aromalı Süt
TS 12513 Hellim Peyniri
TS 4265 Dondurma
TS 3001 Tulum Peyniri
TS 13205 Otlu Peynir
TS 13358 Lor Peyniri
TS 1864 Krema ve Kaymak
TS 1329 Süt Tozu
TS 11860 Peyniraltı Suyu Tozu
Sağlıklı yaşam için üreticinin ne ürettiğinin, tüketicinin de ne tükettiğinin bilincinde olması; denetim mekanizmasının ise güvenilir, ticari kaygıdan uzak taraflarca yürütülmesi gerekmektedir.
Bu noktada Türk Standardları Enstitü, 60 yıllık belgelendirme tecrübesi, güçlü uzman kadrosu ve laboratuvar imkanları ile akredite olarak yürüttüğü belgelendirme sürecinde, tüketici ve üretici için güven ortamı oluşturmaktadır.
Türk Standardları Enstitüsü, işletmelerin ürettiği ürünlerin mevzuata, milli ve uluslararası standartlara uygun olmasında tesis, alt yapı, sistem ve insan kaynaklarının güçlendirilmesine yönelik hizmet vermekte ve bu kapsamda verilen belgelerle işletmelerin rekabet gücünü artırmaktadır. Enstitü; TSE Uygunluk Belgesi, TSEK Kritere Uygunluk Belgesi, TSE Yıldız/ÇiftYıldız Belgesi gibi ürün belgeleri, Ambalaj Malzemesi Kontrolü, Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Belgesi ve TS EN ISO/IEC 17025 ve 17043 Yönetim Sistemleri Eğitim Sertifikaları ile sektöre yönelik belgelendirme hizmeti vermektedir.
Öte yandan TSE, personel belgelendirme programları ile de tüketicide güvenin tesisedilmesinde aktif rol oynamaktadır.
Sonuç olarak Türk Standardları Enstitüsü, her konuda olduğu gibi süt ürünleri konusunda da standartlar geliştirerek ve güvenilir bir belgelendirme mekanizması oluşturarak; sağlıklı üretim ve tüketime yön verici olurken, uluslararası ticaretin ve işbirliğinin gelişimine de katkı sunmaktadır.
* Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.