Yeni ufuklara doğru yol alıyoruz

Bu sayıyla tam 5 seneyi geride bıraktık. Özel dosyaların ağırlık kazandığı bir sayı hazırladık. Geçen sayıda sektördeki üretici örgütlerinin yasal durumlarını ve konumlarını incelemiştik.

Çiğ süt pazarı kimin kontrolünde olmalı
Bu dosyanın devamı olarak ‘Sütü kim toplayıp satmalı?’ başlığıyla özel dosyanın ikinci bölümüyle devam ediyoruz. Bu sayıda konuyu üretici örgütlerinin tartışmasına açtık. Üretici örgütlerinin hiçbiri ‘Bu benim işim değil’ demiyor. Kimi doğrudan kimi de dolaylı olarak süt pazarlama işinde kararlı olduklarının altını çiziyor. Yaklaşık 9 milyar liralık hammadde (çiğ süt) pazarındaki gücünden kim vazgeçmek isterki.

Çiğ sütte üretici örgütleri rekabet ettikçe üretici kaybediyor, sektör kaybediyor. Bakanlık sektördeki üretimi yeniden yapılandırmalı, üretici örgütlerinin görev ve yetkilerini yeniden tanımlamalı. Özel dosyada üretici örgütlerinin konuyla ilgili görüşlerini okuyacaksınız.

Halk sağlığıyla oynanmamalı
Süt ürünlerinde sahtecilik ve tağşiş konusu sektörümüzün gündeminden özellikle kaçırılıyor. Süt yağı alınarak yerine margarin eklenmiş yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri. Piyasada satılan ucuz kaşar peynirleri, ucuz yoğurtlar nasıl üretiliyor. Yoğurtların raf ömrü 1 yıla kadar nasıl uzatılıyor. Bu yoğurtlar bozulmaya ve küfl emeye başlayınca bile ekişimiyor artık. Sadece merdivenaltı küçük fi rmalar değil, her ölçekten fi rmanın bu yollara başvurduğu bilinen bir gerçek.

Bir kez daha halkın sağlığını hiçe sayan üreticilere buradan seslenmek istiyoruz. Daha fazla para kazanmak için insan sağlığını hiçe saymayınız. Çiğ sütten yapılması gereken ürünleri süttozundan yapmayınız. Süt ürünlerinde süt yağı yerine margarin kullanmayınuz, sütün yağını çalmayınız. Buna tevessül edenleri hem bize, hem de yetkili mercilere bildiriniz. Süt ürünlerinde katkı maddeleri kullanımıyla ilgili hazırladığımız gündem dosyası ile sektörümüzün bu konuda bilinç düzeyine doğru katkı sunmak istdik.

Süt çiftliği yatırımcılarına rehberlik
16-19 Aralık’ta Tüyap’ın İstanbul’da düzenlediği Hayvancılık Fuarı’ndaydık. Yıllardır hayvancılık ve gıda fuarlarına katılamıza rağmen inanılmaz bir ilgiyle karşılaştık. Standımız adeta ziyaretçi akınına uğradı. Fuar ziyaretçilerinin önemli bir kısmı devletten faizsiz kredi veya destek alıp hayvancılık yatırımları yapmak isteyenlerdi. Süt Dünyası olarak sektörümüze yeni girenleri doğru yönlendirme ve bilgilendirme sorumluluğumuz olduğuna inaniyoruz. Bu nedenle süt çiftliği yatırımcılarına dikkat etmeleri gereken önemli hususların altını çizmek için kapak dosyası hazırladık. Ayrıca bilimsel makaleler, haberlerin yanısıra sütçülük ve hayvancılıkla ilgili önemli yorumları bu sayıda keyifl e okuyacaksınız.

Yayınlarımızla ilgili her türlü görüş, öneri, eleştiri ve isteklerinizi lütfen bizimle paylaşınız. Bu konuya çok önem veriyoruz. Sütçülüğün ve hayvancılığın bilgi ve haber kaynağı olarak sizden gelecek düşünce ve haberleri yayınlarımızda yansıtmaya özen gösteriyoruz.

Gelecek sayıda buluşmak dileğiyle, esen kalın…

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.