Sütte güven bunalımı

Süt sektörü hareketli günler yaşıyor. Bu yılın sektör için hareketli geçmesibekleniyordu. Ancak bu günlerde yaşanan hareketlilik hiç de sektörün beklediği bir durum değildi.

Vatan Gazetesi’nde Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın bir röportajı yayınlandı. Röportajda “Çocuklarınıza süt içirmeyin, süt alerjendir, hastalık yapar.” sözü toplumda ve sektörde deyim yerindeyse infi al yarattı. Herkesin sağlık kaynağı olarak bildiği süt nasıl hastalık kaynağı olabilirdi!

Sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ardı ardına açıklamalar yaparak Prof. Aydın’a, kimin değirmenine su taşıdığını sordular. Hatta Gıda Mühendisleri Odası yirmiye yakın bilim insanıyla bir basın toplantısı yaparak süt hakkındaki iddiaları cevaplamaya çalıştı. Ancak sansasyonel açıklamalara ilgi duyan basın, bu toplantıya pek rağbet göstermedi.

Sütün (özellikle UHT sütlerin ve homojenize yoğurtların) yararlı olmadığı, hatta zararlı olduğuna dair medyada ve internette geniş yer bulan açıklamalar televizyonlarda da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Sütle ilgili bu iddiaları sağlıklı yaşam guruları olarak bilinen Prof. Ahmet Maranki, Prof. Ahmet Aydın ve Prof. İbrahim Saraçoğlu gibi isimler dillendiriyor.

Süt Dünyası olarak, “sağlık kaynağı olarak bilinen süt bizi nasıl hasta eder?” sorusunun cevabını aramaya koyulduk. Gündem dosyamıza bu konuyu ayırdık.

Bu ünlü profesörlerin gazetelerde ve ekranlarda süt hakkında dile getirdiği açıklamalardan en çok yankı bulanları sayfalarımıza taşıdık. Bu açıklamalardan yola çıkarak tüketicinin zihninde oluşan soruları belirledik. Bu soruları gündem dosyamızda yayınlıyoruz. Gelecek sayıda yayınlanmak üzere, başta bilim insanları olmak üzere ilgili herkesten bu soruların cevaplarını bekliyoruz.

Sektörün asıl yara aldığı açıklamalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker den geldi. Bakan Eker sütte kanserojen kalıntılara rastlandığını açıkladı. Kamuoyunun tepkisi üzerine “Binde bir bile değil” diye düzeltmeye çalıştı. Süt içmeyin, içirmeyin tartışmalarının ardından gelen bu açıklamalar, süt ürünlerine duyulan güveni daha da zedeledi. Kapak dosyamızı bu (sütte kanser) tartışmalarına ayırdık. Dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Geçtiğimiz yılın sonunda, çiğ sütün marketlerde satışına izin verileceği haberleri sektörde çok tartışıldı. Bizzat Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de doğruladığı bu husus, konuyu da içeren bir yönetmelik yayınlanarak hayata geçirilecekti. Yönetmelik yayınlandı, ancak çiğ sütün perakende satışıyla ilgili bir düzenleme yönetmelikte yer almadı. Süt üreticilerini yakından ilgilendiren bu yönetmeliği özel dosyada mercek altına aldık.

Yeni yılın ilk sayısında sizlere dopdolu bir dergi sunmanın iç huzuruyla gelecek sayıyı hazırlamaya başladık. Sütçülüğün bilgi ve haber kaynağı Süt Dünyası’nı okuyarak sektörün gerçek gündemini izleyebilirsiniz.

Yeni sayıda görüşmek dileğiyle, esen kalın.

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.