Süte değer katmak

21 Mayıs Dünya Süt Gününün bu seneki konusu süte değer katmak idi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından düzenlenen ‘Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri Konferansı’, 20 Mayıs’ta Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Süt sektörüyle ilgili değerli akademisyenler ve sektör temsilcilerin katıldığı konferansta dile getirilen görüşler süt sektörümüze değer kattı.

Umarım bu gibi toplantılarla sütümüze değer kattığımız için üreticimizin eline geçen süt parası da değerlenir. Umarım mevzuattaki yeni gelişmelerle (Peynir Tebliği vb.) süt sektöründeki denetim ve kontrol daha değerli hale gelir.

Sütten para kazanan başta üreticilerimiz olmak üzere, süt toplayıcılarımız, kooperatiflerimiz, birliklerimiz, imalatçılarımız, sanayicilerimiz, kamu/özel kontrol ve analiz sektöründeki tüm unsurların sütün değerini artırmak için el birliği, gönül birliği, dil birliği yaparak süte değer katması gerekir.

Mesleğe değer katmak

29 Mayıs – 1 Haziran tarihlerinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) 43. Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Gıda Mühendisleri Odasının ülkemiz genelindeki 100 delegesinden birisi olarak bu Genel Kurula katıldım. Genel Kurul’un birinci günü (29 Mayıs) saat 14.30’da Genel Kurul adına komisyon olarak 7 kişi halinde Yüce Önderimizi Anıtkabir’de ziyaret ettik ve mozolesine TMMOB çelengini koyarak saygı duruşunda bulunduk. Komisyon başkanımız şeref defterini imzaladı.

Genel Kurul’da konuşma yapan herkes iktidarın neoliberal politikalarını eleştirdi. Somada iş kazasında kaybettiğimiz 301 maden işçimizi andı. Yapılan konuşmalar genellikle birbirinin tekrarıydı. Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı olan teknik insanlarımızın yani mühendis ve mimarlarımızın mesleğine yeterince değer katamadığına üzülerek şahit oldum.

GDO Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle gıdalarda binde 9 GDO’nun bulunmasına izin verildi. Yasal olarak GDO’ya müsaade edilmezken 29 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanan bu mevzuat değişikliğiyle artık gıdalarımızda GDO’nun bulunmasına yasal dayanak sağlandı. Bu gelişmeye Gıda Mühendisleri Odası’nın basın açıklamasıyla alelacele cevap vermesi ise sektörümüze ve mesleğimize hiç değer katmadı.

30 Mayıs günü ise Ulusal Gıda Referans Laboratuvarını birkaç meslektaşımla beraber ziyaret ettim. Laboratuvar Müdürü Dr. Berrin Şenöz ve ekibinin gerçekleştirdiği çalışmalarla laboratuvarın teknik alt yapı ve donanım bakımından geldiği nokta mesleğim ve ülkem adına beni gururlandırdı. Ankara İl Gıda Kontrol Laboratuvarını da aynı gün ziyaret ettik. Müdür Veteriner Hekim Dr. Osman İnay’ın deneyime vermiş olduğu önem ve hayata geçirdiği usta-çırak ilişkisini laboratuvarın havasında hissettik ve soluduk.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Ankara İl Gıda Kontrol Laboratuvarının ortak projesi olan Çiğ Süt Analiz Laboratuvarında, sütte somatik hücre-canlı bakteri sayısı ve kimyasal değerleri 12 saniyede tespit eden analiz cihazı şaşırmamıza neden oldu. Analiz cihazının sorumlusu değerli meslektaşımız Gıda Mühendisi Kadir Dağhan’ın analiz cihazı ile kurmuş olduğu duygusal yakınlık onunla sanki bir canlı gibi konuşması ve mesai saati gözetmeksizin çalışması mesleğimize değer katan bir husustu.

Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı ve Ankara İl Gıda Kontrol Laboratuvarında gördüklerimiz ve hissettiklerimiz; sektörel ve mesleki açıdan bende ülkemizde güzel şeylerin olduğunu, bulundukları mevkilerde kurumlarına değer katanların varlığını bir kez daha gösterdi.

Sektörümüze ve mesleğimize değer katanları buradan kutlarım.

>> Abdi Kösem

Yazarımız Gıda Yüksek Mühendisi Abdi Kösem 8 Ocak 2017'de ani bir kalp krizi sonucu vefat ederek aramızdan ayrıldı. Yazarımızın anısını yaşatmak için dergimizde yayınlanan tüm yazılarını burada derledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.