Referans fiyata bakan var mı?

Aylardır belirlenemeyen çiğ süt fiyatında sonunda nokta kondu. Duruma el koyan Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Haziran ortasında açıkladığı fiyat (95 kuruş) sektörde kabul görmedi. Sütte arz açığının başladığı Ağustos-Aralık dönem için10 kuruş zam yapılarak, çiğ süt referans fiyatı 1 lira oldu.

Bugüne kadar kimse referans fiyattan süt almadığı için açıklanan bu fiyat üretici için pek bir anlam taşımıyor. Çünkü üretici sütünü referans fiyattan satamıyor. Ayrıca süt tozu destekleri ve Okul Sütü programlarında da bir yolu bulunup referans fiyatın altında süt alınıyor.

Üretimde sürdürülebilirliği ve çiftçi refahını sağlamak amacıyla referans fiyatın uygulanması şart! Uygulanmıyorsa gerekli yaptırımlar hayata geçirilmeli. Başta yem olmak üzere tüm girdi maliyetleri belirsiz olan süt üreticisi, ürününü maliyetlerin altında satmaya zorlanmasına yetkililer ne zaman “dur” diyecek?

Bakan Eker’in süt ürünlerine Ramazan’da zam yapılmaması ricası üzerine tüketici fiyatlarına zam yapılmadı. Ancak bayramın hemen ardından süt ve et ürünlerine zam yapıldı. Eylül’de fiyatların daha da artması bekleniyor. Zammın gerekçesi ise çiğ süt fiyatındaki 10 kuruşluk artış. Üretici fiyatlarına yapılan bu 10 kuruşluk zam çiftçiye yansıyor mu? Bu sorunun cevabını sektördeki herkes iyi biliyor. Gündemi bu konuyla ilgili gelişmelere ayırdık.

Başta sütçülük olmak üzere, gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili stratejik gelişmelere yer vermeye devam ediyoruz. Bu sayıda kapak dosyamızda ‘Onuncu Kalkınma Planı’nı “gıda ve tarım” bakımından mercek altına aldık. Planda hem geçmiş dönemle ilgili analizlere, hem de gelecekle ilgili hedeflere kapsamlı bir şekilde yer veriliyor. Biz de gelecek beş yılın kalkınma planında sütçülük, gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili öngörüleri sizinle paylaşıyoruz. Sizin gelecek planlarınız ile devletin gelecek planlarının ne kadar örtüştüğünü analiz etmeniz açısından yararlı olacağını düşünüyoruz.

Sürekli yayınlanan yeni mevzuatları takip etmekte zorlandığınızın farkındayız. Bu sayıda dergimize “Mevzuat” adıyla yeni bir bölüm ekledik. Süt ürünlerinde ambalaj maddesi olarak genelde plastik kullanılıyor. Özel dosyada “Gıda ile temas eden plastikler”le ilgili yayımlanan tebliğe yer verdik. Plastik malzemelerle ilgili getirilen yeni standartlar ve migrasyon değerleri hakkında kaynak niteliğinde bir çalışma oldu.

Köşe yazarlarımız süt sektörünü yakından ilgilendiren gelişmeleri sizler için yorumladı. ‘ESL Süt’ ve ‘Sürü Sağlığı’ ile ilgili bilimsel makalelerin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Bu sayıya katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz.

Yeni sayıda görüşmek dileğiyle…

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.