Hibe programlarında güz bereket(i)sizliği

Sonbahara eskiler yani atalarımız GÜZ derdi. Baharın kendisi sevinç yüklüdür, doğa uyanır çiçekler açar, toprak daha verimli olur. Kışın dinlenmiş olan, üzerindeki kar yorganı karların erimesi ile sona eren tüm hücrelerine can suyu giren toprak daha verimli olur. Ya güz de ne olur?

Güz hüzünlüdür. Adı üstünde SONBAHAR, baharın sonu gelmiştir. Doğa kışa hazırlanmaya başlar. Ağaçların yaprakları sararır ve birer birer toprak anasının kucaklarına atar kendisini. Toprak ananın kucağında eriyip gitmek için. Güz hüzün verir bana, ağaçlar yapraksız kalır. Doğa çetin kış koşullarını karşılamak için hazırlık yapar, ilkbaharda çiçek açacağı gözlerini korumak için sarar sarmalar korumaya alır. Bilirsiniz kış sebzeleri de kendilerini korumak için kat kat olur (lahana ve pırasa misali). Bende dostlarıma kışın çok soğuklarda ince ama kat kat giyinmelerini tavsiye ederim. Tıpkı lahana misali. Her kat arasındaki boşluk soğuğu geçirmez, izolasyon sağlar.

İşte yatırımcılarımızda zorlu kış (piyasa) koşullarına hazırlıklı olmalı kendilerine izolasyon sağlamalıdır. Rekabet koşullarını kendi lehlerine çevirmek için daima ama daima hazırlıklı olmalıdırlar. Rekabetin en başta gelen unsuru modernizasyon yatırımı yapmak ve üretim maliyetlerini aşağıya çekmektir. Hibe programları kapsamında yatırımcılarımıza program yürütücü kurum (Tarım Bakanlığı, TKDK, Kalkınma Ajansları, GAP, DAP ve KOP İdaresi vb.) tarafından yaptıkları yatırımın yüzde 50-65’i oranında karşılıksız (HİBE) destek sağlanmaktadır.

Hibe desteği sağlanırken ilgili idare tarafından yatırımcılarımızdan formatı verilmiş olan biçimde yazılı ve elektronik olarak başvuru yapılması talep edilmektedir.

Başvuru formunun ekinde firmanız ile ilgili ve yapılacak proje ile ilgili bazı belge ve bilgiler de talep edilmektedir. Talep edilen belgelerin bazıları her firmada olan matbu belgeler (faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, kapasite raporu, SGK ve Vergi Borcu yoktur yazısı vb.) olup, bazıları da başvurduğunuz projenize uygun (inşaat-makina yerleşim planı, ÇED raporu) belgeler olmaktadır.

Özellikle yatırımcılarımızın başvurdukları programın amacı ile uyumlu konularda başvuru yapması onların destek programı kapsamında başvurularının onay alması ve yapılan sözleşmeler sonunda hibe almalarını kolaylaştıracaktır. Ayrıca başvuru yapmış olduğu programın zaman çizelgesi ile yatırımcının zaman çizelgesinin birbiri ile uyumu şarttır. Yatırımcımız bugünü değil gelecek 2-3 yılı planlamak ve ihtiyaçlarını belirleyerek bu ihtiyaçlarının hangi destek programının amaçlarına uygun olduğunu tespit ettikten sonra başvurusunu o programa yapması uygun ve isabetli olacaktır.

Yatırımcılarımız sanki başvuru yapınca hemen hibeye hak kazanacak ve ilgili kurum tarafından hesaplarına nakit akışı olacakmış sanmaktadır. Oysa durum düşündüğünün tam tersi olmaktadır.

Önce yatırımcı tarafından başvuru formunda belirttiği gibi harcama yapılacak olup daha sonra ilgili idareden yapmış olduğu harcama talep edilecektir. Yapılan harcamanın talebi için bir dizi prosedür işledikten sonra her şey tamam ise yaklaşık 2-3 ay sonra hesabına nakit akışı olacaktır.

Yatırımcılarımızın yapmış olduğu harcamanın ödeme talebi noktasında yapılan en önemli hatalardan birisi kapalı fatura kesilmemiş olmasıdır. Faturayı kesen fatura bedelinin tamamını almadığı için faturayı kapalı kesmekten kaçınmaktadır. Unutulmamalıdır ki fatura faturadır. Kaşenin alta ya da yukarı vurulmuş olması o faturanın mali değerini etkilemez. Maliye idaresi faturanın açık ya da kapalı olmasına bakmaz KDV ve gelir vergisini talep eder. Hibe programlarının yılın sadece belli dönemlerinde aynı anda açılması (Yılsonuna doğru-Güzün) yatırımcının hangi programa başvuru yapacağını şaşırmasına neden olmaktadır. Bu durum güz bereket(i)sizliği’ne neden olmaktadır.

>> Abdi Kösem

Yazarımız Gıda Yüksek Mühendisi Abdi Kösem 8 Ocak 2017'de ani bir kalp krizi sonucu vefat ederek aramızdan ayrıldı. Yazarımızın anısını yaşatmak için dergimizde yayınlanan tüm yazılarını burada derledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.