Genç çiftçi projeleri nasıl desteklenecek?

Abdi Kösem yazdı…

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2016/16) 5 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede, Tebliğin uygulama rehberi ise 12 Nisan 2016 tarihinde yayınlandı.

Uygulama rehberine göre destekler kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren ve göstermek isteyen gerçek kişileri kapsıyor. Bu kişilerin projelerinin nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerinde olması gerekiyor.

Genç Çiftçi Projelerinde hayvansal üretime yönelik konular şöyle:

  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık,
  • Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği,
  • Kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerinde, işletmenin proje ölçeğinden en az yüzde 50 daha büyük kapasiteli olması gerekiyor. Genç çiftçilerin 30 bin lira hibeden faydalanabileceği büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri şunlardır:

  • En az 7 başlık, 8 aylık ve 220 kilo canlı ağırlığındaki besilik erkek sığır alımını içeren etçi ve kombine ırk besi,
  • En az 4 başlık ve 9 aylık dişi damızlık düve yetiştiriciliği,
  • En az 40 baş sürü (38 adet dişi, 2 adet erkek) içeren küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projeleri.

Bitkisel üretime yönelik projelerde ise kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi ve kontrollü örtü altı yetiştiriciliği ve kültür mantarı üretimi destek kapsamında.

Diğer projelerde ise; tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi; coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim ile coğrafi işareti olan gıdaların üretimi desteklenecek.

Tavsiye projeler haricinde farklı ölçekte ve hibe miktarında başvuru yapmak isteyen genç çiftçiler Tebliğ ve Rehber hükümlerine uygun özel proje ile de başvuru yapabilecekler.

Nasıl başvuru yapılacak?

Başvurular; 13 Nisan’da başlayacak ve 12 Mayıs 2016 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek. Başvurular, gencciftci. tarim.gov.tr internet adresi üzerinden yapılarak çıktı alınacak. Adaylar çıktıları, projeyi ve istenilen belgeleri, ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği 20 bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerinin bağlı olduğu il/ilçe tarım müdürlüklerine şahsen yapacaklar. Başvurunun tamamlanmış olması için dosyanın bizzat elden teslim edilmesi gerekiyor.

Genç çiftçilerde aranan şartlar

Başvuru yapacak genç çiftçilerin okur-yazar ve Türk vatandaşı olması şart. Ayrıca Tebliğ yayımlandığı tarih itibari ile girişimci 18 yaşından büyük ve 41 yaşından küçük olmalı. Başvuracak kişiler başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışan, örgün eğitime devam eden öğrenci, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamalı.

Hibe sözleşmesi ve uygulama zamanı

  • Genç çiftçi proje değerlendirme komisyonu tarafından belirlenen ve nihai hale getirilen listelerde yer alan genç çiftçiler ile yapılacak hibe sözleşmesi aşağıdaki esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecek.
  • Hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanan genç çiftçiler ile listelerin ilan edilme süresinden sonra beş iş günü içerisinde sözleşme imzalanacak.
  • İmzalanan hibe sözleşmesi gereği genç çiftçiler, bitkisel üretim proje konularında sözleşme tarihinden itibaren en çok 40 gün, hayvansal üretim konulu projelerde ise en çok 120 gün içerisinde proje içeriğine esas alımları gerçekleştirip hibe ödeme talebine ilişkin müracaatını yapacak.
  • Genç çiftçiler hayvansal üretim proje konuları kapsamında büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan alımlarını TİGEM’den temin edecekler.

Sonuç ve değerlendirme

  1. Az sayıdaki genç çiftçilerimize çok özel konularıda içeren, proje başına 30 bin lira hibe sağlayan geç gelen bir hibe desteği olduğu kanısındayım.
  2. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sadece TİGEM’den temin edilmesi ve hibe sözleşmesinden 120 gün sonra projenin tamamlanacak olması nasıl sağlanacaktır.
  3. Trakya bölgesinin hastalıktan âri bölge olması nedeniyle 21 günlük karantina süresinin proje süresini nasıl (olumsuz) etkileyeceği bilinmemektdir.

>> Abdi Kösem

Yazarımız Gıda Yüksek Mühendisi Abdi Kösem 8 Ocak 2017'de ani bir kalp krizi sonucu vefat ederek aramızdan ayrıldı. Yazarımızın anısını yaşatmak için dergimizde yayınlanan tüm yazılarını burada derledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.