Çiftçiye, üreticiye verilmeyen destekler…

“Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz.” Bu ifade Tarım Kanununun “Tarımsal desteklemelerin finansmanı” başlıklı 21. maddesinin tam metni.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığına göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015 yılında 1 trilyon 953 milyar 561 milyon lira olarak gerçekleşti. Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam hasılası ise 148 milyar 288 milyon lira oldu. Bu durumda 2017 yılı tarımsal desteklerine 2015 yılı Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının %1’i olan 19 milyar 536 milyon liranın bütçeden ayrılması gerekiyordu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 bütçesinde tarımsal destekler için ayrılan miktarı 12 milyar 838 milyon lira olarak açıkladı. Bu miktarın GSYH’ya oranı binde 6, Tarım Kanununda belirlenen tutardan 6,7 milyar lira az. Sözün özü bu yıl da çiftçiye yasada belirlenen desteklemenin yüzde 65’i ödenecek.

Dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “Türkiye’nin ilk Tarım Kanununu biz çıkardık” diye övündüğü Tarım Kanunu 18 Nisan 2006’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tarım Kanununu hazırlayan ve Meclis’ten geçiren AK Parti o dönemden beri iktidarda. Ancak tarımsal desteklere kanunda yazan GSYH’nın %1’i bir türlü aktarılmıyor.

Yazdıklarımızın siyasi eleştiri olarak algılanmamasını özellikle istiyoruz. Süt Dünyası’nın siyasi bir ajandası yok. Bütün zorluklara rağmen üretmeye devam eden çiftçilerimize yasal olarak aktarılması gereken paranın 1/3’ü kırpıldığında tarım ve hayvancılık yapanların mağduriyeti artıyor. Tarım Yasasına uygun hareket edilmesi halinde çiftçi refahı ve tarımsal üretimde verimlilik artacak.

Abdi Kösem’in ardından…

Süt Dünyası’nda 5 yıldır “Destekler ve Teşvikler” köşesini hazırlayan yazarımız Abdi Kösem 8 Ocak 2017’de aramızdan ayrıldı. Kalp krizi sonucu vefat eden Abdi Kösem’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Avrupa Birliği, Kırsal Kalkınma, IPARD ve Hayvancılık Destekleri konusunda rehberlik eden Abdi Kösem artık aramızda olmayacak.

Süt endüstrisi ve hayvancılık yatırımcılarına danışmanlık desteği veren Abdi Kösem’in son projelerinden biri “Malkara Eski Kaşarı” için coğrafi işaret almaktı. Geleneksel peynirlerimizin potansiyeline inanan Kösem, “Malkara Eski Kaşarı”nın coğrafi işaret almasını, hatta uluslararası tescil almasını sütçülüğün beşiği Malkara’ya bir vefa borcu olarak görüyordu.

Artık her sayıyı hazırlarken, “Büyük fedakarlıkla üreten çiftçimize güzel ve müjdeli haberler verelim İbrahim bey” diyen sesini duyamayacağız. Ama sana söz veriyoruz sevgili Abdi Kösem, hatıranı yaşatmak ve çiftçimize moral vermek için her sayıda çiftçimize müjdeli haberler vermeyi sürdüreceğiz.

Yazıya Abdi Kösem’in deyişiyle veda edelim: “Sütümüzün ak kalması için herkes üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmeli!” Esen kalın…

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.