Horizon 2020 nedir?
2014-2020 yılları arasında Avrupa Birliği tarafından 7. Çerçeve Programı yerine uygulamaya konulacak olan Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programıdır. 8. Çerçeve Programı olarak da isimlendirilmektedir.
Çerçeve programlar, amaçları ve bütçesiyle belirli bir dönem için tasarlanmış çok yıllı programlardır.
AB çerçeve programlarının amacı; bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini artırmak ve sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamaktır. Diğer birçok Topluluk Programından farklı olarak Çerçeve Programının tümü uluslararası rekabete dayalıdır. En az 3 ülkeden ortaklara ihtiyaç vardır. Her kurum kendi yetkinliklerini ortaya koyarak ar-ge sürecini yönetir. Ar-Ge, inovasyon, demonstrasyon, eş güdüm ve kapasite geliştirme projeleridir. Her proje türü için bir başvuru rehberi vardır. Projelerin bu başvuru rehberine göre hazırlanması gerekir.
Horizon 2020’de temel hedefler; Ar-Ge yatırımı yoluyla ekonomik krizden kurtulmak, istihdam yaratmak ve büyümeyi teşvik etmek, Avrupa’nın küresel liderliğini sağlamak olarak tespit edilmiştir.
Horizon 2020’de temel yenilikler
- Daha etkin bir yenilik anlayışı ve daha kapsayıcı bir yenilik uygulaması Güçlü mükemmeliyet vurgusu,
- Toplumsal problemlerin ele alınması (sağlık, enerji, ulaştırma),
- Tüm üniversiteler, enstitüler ve sanayiciler için kolaylaştırılmış katılım süreçleridir.
Horizon 2020 programının toplam bütçesi 80 milyar Avro’dur. Bu bütçenin 27,818 milyar Avro’su araştırma ve yenilik faaliyetlerinde mükemmeliyet programına; 20,280 milyar Avro’su güçlü yenilik ve özel sektör odağı programına, 35,888 milyar Avro’su Araştırmada toplumsal sorun odağı programına ayrılmıştır.
KOBİ’ler için yenilik ve araştırma, risk sermayesine erişim, gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, deniz ve denizcilik araştırmaları ve bio-ekonomi, güvenli temiz ve verimli enerji, akıllı yeşil ve entegre ulaştırma, nano teknoloji, ileri imalat ve işleme teknolojileri öne çıkan konu başlıklarıdır.
Bugüne kadar uygulanan Çerçeve Programlarında ülkemizin istenilen seviyede başarılı olamamasının nedenlerine kısaca değinmekte yarar var.
Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Proje çağrılarının amaç ve isteklerine cevap verebilecek şekilde hazırlanmamış olması,
- Proje ortaklarının iş-bütçe dağılımlarının yanlış öngörülmesi,
- Projenin özgün değerinin ve yapılabilirliğinin göz ardı edilmesi,
- Ekibin / konsorsiyumun alandaki yetkinliğinin eksik olması,
- Proje tedarik zincirinin tam oluşturulmaması, projenin son kontrollerinin profesyonelce yapılmaması,
- Projenin etik konuları kapsamasına rağmen yeterince açıklama yapılmaması,
- Projenin getireceği yararların yeterince açıklanamaması,
- Bazı bölümlerin tekrar bilgileri olması sebebiyle bir yerden kopyalanıp aynen yapıştırılması.
- Horizon 2020 programı özelinde, firmalarımızın uluslararası programlara katılım sağlaması temel amacımız olmalıdır.
Öncelikle bu tür projelere iştirakçi olarak katılarak deneyim kazanmak gerekiyor. Bu deneyimin ardından koordinatör olarak proje yürütmek için her kesim (kamu-üniversite-sanayi) üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Süt sektöründe bunu başaracak firmalarımız bulunmaktadır.
Öncü olmak başkalarına göre bir adım önde olmaktır. Lütfen o bir adımı atalım.