Çiğ süte perakende kapısı açılıyor mu?

Dünyada ve Türkiye’de sütçülük çok kritik bir dönemden geçiyor. AB’nin süt kotalarını kaldırması ve Rusya ile AB arasında devam eden gıda ticareti krizi dünya süt pazarında yeni dengelerin oluşmasına yol açıyor.
Rusya pazarına girme fırsatını Türkiye olarak yeterince değerlendiremedik. AB üyesi olmayan Avrupa ülkesi İsviçre Rusya pazarında ipi göğüsleyen ülke oldu. İsviçre, Avrupa içinde yer almasına rağmen tarafsız olması ve AB üyesi olmaması avantajını fırsata çevirerek Rusya pazarında önemli bir avantaj elde etti.
Türkiye’nin dış politikada yaşadığı sıkıntılar diş ticaretine de yansıyor. Dünya süt ürünleri ithalatında en büyük paya sahip olan ülkelerden Mısır ve Irak pazarında sorunlarımız devam ediyor. Rusya ise iyi ilişkilerimize rağmen beklendiği gibi pazarını bize açmadı, sadece tedarik krizi yaşadığı dönemde Türkiye’yi bir alternatif olarak bir süre yedeğinde tuttu. Süt endüstrisindeki aktörler de bu hayal kırıklığını artık saklama gereği duymuyorlar.
Bu sayı için perakendede çiğ süt satışıyla ilgili bir kapak doyası hazırlamıştık. Dosyada dünyadan çeşitli örnekler ile ülkemizden umut vaat eeden bazı modelleri sizinle paylaşacaktık. Çiğ sütün tüketiciye satışıyla ilgili tartışmaları, bu çerçevede risklerini ve avantajlarını tüm yönleriyle size aktaracaktık.
Çiğ sütün tüketiciye satışına belirli kurallar çerçevesinde izin verilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir çalışma yürüttüğünü biliyoruz. Bu konudaki çalışma her an kamuoyuyla paylaşılabileceği için hazırladığımız dosyayı bu çalışmayla birlikte yayınlamak istediğimiz için gelecek sayıya bıraktık.
Ancak çiğ süt tartışmasınını köşe yazarlarımız şimdiden başlattı. Barbaros Özer, Ramazan Gökçe ve Zeki Ilgaz bu sayıda çiğ sütün perakendede satışını kaleme aldı. Çiğ sütün tüketiciye satılmasına yönelik aktivist olarak öne çıkan Çapar Kanat da Konuk Yazar köşemizde bu konudaki görüşlerini sizinle paylaştı.
Ayrıca bu sayıda, evinde çiğ süt kullananlara rehberlik etmek amacıyla Uluova Süt’ün desteğiyle “Evde Yapın” bölümünü yayına aldık. Evinde süt ürünleri yapmak isteyenlere doğru hammadde (çiğ süt), doğru malzeme (maya, kültür, araç ve gereç), doğru yöntemler ve güvenilir bilgiyi bir arada sunacağız. Üreticiden tüketiciye “süt” ortak paydasında buluşan herkesin güvenilir bilgi kaynağı olmak ilk günden beri bizim misyonumuz. Evde Yapın ile tüketiciye karşı sorumluluğumuzu bir nebze yerine getirmeyi amaçlıyoruz.
Ancak kuralsız bir piyasada, tüketicinin endüstriyel ürünlere güvensizliğini istismar ederek ne olduğu belli olmayan çiğ sütleri tüketiciye satanların her zaman karşısında olacağız. Piyasadaki hakim konumlarıyla tüketicinin sağlığını ve üreticinin emeğini hiçe sayanların nasıl karşısında dimdik duruyorsak, bunların karşısında da öyle duracağız. Sadece süte hak ettiği değeri ve emeği verenler ile tüketiciye kaliteli ve sağlıklı süt ürünleri sağlayanların yanında olmayı südüreceğiz.
Bizi bugünlere taşıyan okurlarımıza ve paydaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle…

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.