Zehirlenmeler aşırı dozdan ve psikolojik

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ‘Okul Sütü’ programı kapsamında dağıtılan sütlerden içerek rahatsızlanan çocuklarla ilgili olarak “Çocuklar ilk kez içtikleri için ya da aşırı doz nedeniyle rahatsızlanmış olabilir” dedi.

Okul öncesi ve ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda okuyan öğrencilere verilmek üzere okullara gönderilen sütler bugün öğrencilere dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında 32 bin 500 okulda toplam 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtıldı. Ancak birçok kentte dağıtılan sütlerden içen yüzlerce çocuk rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

ARINÇ: AŞIRI DOZ ETKİLEMİŞ OLABİLİR
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tedavi altına alınan çocuklarda besin zehirlenmesi belirtisinin olmamasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Uygulama sürecinde süt tüketimini müteakip ortaya çıkacak muhtemel “laktoz intolerans” belirtileri ve süt alerjisi için öncelikli tedbir alındığını dile getiren Arınç, süt alerjisinin bazı kişilerde olabildiğini, ilk kez ya da aşırı dozda içildiğinde alerji belirtilerinin görülebildiğini kaydetti. Süt alerjisine karşı ailelerden muvafakat alındığını da ifade eden Bülent Arınç, kutuların üzerinde de süte alerjisi olanların öğretmenine haber vermesi yönünde uyarı ibaresi konulduğunu aktardı. Arınç, öğretmenlere bu çerçevede eğitim verildiğini, süt tüketiminin ve öğrencilerin sağlık durumunun takip edilmesinin sağlandığını dile getirdi. Arınç, “Cereyan eden vakaların, sizin bahsettiğiniz, bizim de takibimizde olan konuda besin zehirlenmesi belirtileri olmadığı, aşırı gaz, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve ishal belirtisi olduğu da ortaya çıkmıştır” dedi.

TARIM BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, okul sütleriyle ilgili teknik ve idari inceleme başlatıldığı belirtilerek, “Bakanlığımızca dağıtımdan önce tüm sütlerden numune alınmıştır. Ayrıca sağlık şikayeti olan okullardaki numuneler analize gönderilmiştir. Sağlık kuruluşları ve gıda kontrol laboratuvarlarındaki analiz sonuçları alındıktan sonra konunun detayları kamuoyuyla paylaşılacaktır” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen, bugün itibariyle Türkiye genelinde hayata geçirilen ve 7 milyon 200 bin öğrenciyi kapsayan Okul Sütü Projesi çerçevesinde dağıtılan sütleri içen bazı öğrencilerin, çeşitli şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduğu ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Sağlık kuruluşlarımızdan alınan bilgi doğrultusunda, başvuran tüm öğrencilerimizin genel durumunun iyi olduğu ve gelen şikayetlerin bünyeleri süt şekerine hassas olan çocuklarımızla ilgili olduğu değerlendirilmiştir. Bu şikayetlerin olabileceği önceden öngörüldüğü için okullarda oluşturulan komisyon üyeleri ve öğretmenlere eğitim verilmiş ve gerekli uyarılar yapılmıştır. Veliler bazı çocukların süte hassasiyet gösterebilecekleri konusunda uyarılmıştır. Bu amaçla komisyonlara, öğretmen, veli ve öğrencilere yazılı doküman dağıtılarak hassasiyeti olan çocukların okul sütü projesi kapsamı dışında bırakılması hususuna dikkat çekilmiştir. Proje yürütülürken bünyesi süt şekerine hassasiyet gösterebilecek çocuklarımız için, aileler ve okul görevlilerinin dikkatli davranması gerekmektedir.”

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili teknik ve idari inceleme başlatmıştır. Bakanlığımızca dağıtımdan önce tüm sütlerden numune alınmıştır. Ayrıca sağlık şikayeti olan okullardaki numuneler analize gönderilmiştir. Sağlık kuruluşları ve gıda kontrol laboratuvarlarındaki analiz sonuçları alındıktan sonra konunun detayları kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

SAĞLIK BAKANLIĞI KONUYU TAKİP EDİYOR
Sağlık Bakanlığı da, okullarda süt dağıtımından sonra Adana, Antalya, Sakarya, Edirne, Sivas, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Kırıkkale ve Samsun’da sağlık problemleri görülen öğrencilere halk sağlığı müdürlüklerinde gerekli müdahalelerin yapıldığını ve izleme, değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, bugün uygulamaya başlanan “Okul Sütü Programı”yla kamuoyuna yansıyan sağlık problemleriyle ilgili açıklama yapma gereği duyduğu belirtildi.

Sütün içeriğinde bulunan besin ögeleri itibarıyla özellikle büyüme gelişme çağında olan çocukların belirli düzeyde tüketmesi gereken temel bir gıda maddesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Bugüne kadar yapılan çalışmalarda ülkemizde süt tüketiminin yıllık kişi başına 24-26 litre olduğu bilinmektedir. Bu durum Avrupa Birliği’nde 89 litre Avustralya’da 107 ve ABD’de 83 litredir” denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Okullarda bugün başlatılan süt dağıtımından sonra Adana, Antalya, Sakarya, Edirne, Sivas, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Kırıkkale ve Samsun illerimizde bazı sağlık problemlerinin görüldüğü raporlanmıştır. Vakalar hafif seyirli olup yatarak tedavi gerektiren bir durumla karşılaşılmamıştır. Söz konusu program çerçevesinde dağıtılacak olan sütler tüm okul çağı çocukları kapsayacağı için çeşitli şikayetlerin görülmesi ihtimal dahilindedir. Okul çağı çocuklarında inek sütüne alerji binde 5 oranında bildirilmektedir. Süt şekerine karşı tahammülsüzlük ise daha çok 7-8. sınıflarda görülmekte olup bulantı, kusma ve ishal belirtileri gösteren bir durumdur. Süt alerjisi için ailelerden önceden bilgi alınmak suretiyle bu çocukların program dışı tutulmaları; süt içimini takiben 6 saat içinde oluşabilecek şikayetler için de sağlık kurumlarına yönlendirilmeleri hususu önceden belirlenmiştir. Bu kapsamda yukarıda adı geçen illerde Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz tarafından gerekli müdahaleler derhal yapılmış olup, izleme ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.”

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldüler” dedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.