Yörsan Abraaj Group’a satıldı

Yörsan’ın Dubai merkezli yatırım fonu Abraaj Capital’e satış işlemleri Rekabet Kurumu’nun onayıyla tamamlandı.

Süt sektörüne yabancı yatırımcıların ilgisi sürüyor. Yörsan’ın yüzde 80’i Abraaj Gurubu’nun kontrolündeki Dairy Fresh Süt Ürünleri’ne devri için Rekabet Kurumu’na 29 Kasım’da yapılan başvuru onaylandı. Rekabet Kurulu’ndaki duyuruya göre hisse devri Yörsan Gıda Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yörükler Dış Ticaret A.Ş., Yörükler Gıda Mamülleri İthalat İhracat San. ve Tic. A.Ş. ve Yörsan Gıda ve Süt Ürünleri Paz. Tic. A.Ş. şirketlerini kapsıyor.

Türkiye’de süt ürünleri pazarının en önemli markalarından Yörsan, en büyük sanayi kuruluşları listesinde 233′üncü sırada bulunuyor. Özellikle peynir ve yoğurt üretiminde öne çıkan şirket, peynir pazarının yaklaşık yüzde 25′ine, yoğurt pazarının ise yüzde 15’ine sahip. Geçtiğimiz yılı 360 milyon liralık satış yapan Yörsan, yurtdışına da ihracat yapıyor. Japonya’ya giren ilk Türk beyaz peynir markası Yörsan’ın Japon Havayolları’nın yemek listesinde beyaz peynir, yoğurt ve nar suyu yer alıyor.

1964 yılında Sebahattin, İzzettin ve Şerafettin Yörük tarafından Ankara’da kurulan şirket, 1970 yılında peynir üretimine başladı, 1975’te Ankara’da buzhane 1979’da Susurluk’ta mandıra satın aldı. İlk fabrikasını 1984’te Susurluk’ta kuran Yörsan, 1985’te pastörize süt üretimine ve kültür peynirciliğine başladı. 1996’dan itibaren bayilik sistemiyle hızla büyüdü, 2002’de ise Susurluk’ta Türkiye’nin en modern süt işleme tesislerinden birini hizmete soktu.

Operasyonunun arkasındaki isim: Yorgancıoğlu
Yörsan’ı satın alan Dairy Fresh Süt Ürünleri Dubai merkezli girişim sermayesi Abraaj Capital bünyesinde yer alıyor. 7,5 milyar dolarlık portföyü ile dünyanın en büyük 50 fonu arasında gösterilen Dubaili yatırım fonunun Türkiye operasyonlarını Selçuk Yorgancıoğlu yürütüyor. Dairy Fresh Süt Ürünleri firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancıoğlu, Abraaj Group’un ortağı ve Türkiye – Orta Asya Bölge Başkanı.

Aynı zamanda TÜSİAD Girişimcilik Çalışma Grubu Başkanı olan Yorgancıoğlu, Eylül ayında Reuters’e yaptığı açıklamada Türkiye’de iki şirkete yatırımla ilgili çalıştıklarını söylemişti. Yorgancıoğlu, “Biz halen farklı sektörlerden iki adet çok cazip, yüksek profilli ve güçlü markaya sahip şirkete yatırım için pazarlık halindeyiz. Sanırım sene sonuna kadar bunlardan olumlu bir sonuç alabileceğiz” demiş, ancak bu iki şirketin hangi sektörlerden olduğunu söylememişti. Yörsan’ın satış haberiyle bu iki şirketten birinin süt sektöründen olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’deki yatırımlar için 1 milyar dolardan fazla fon yaratabilecek kapasiteye sahip olduklarını söyleyen Yorgancıoğlu, Abraaj’in Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya’da 26 şirketlik bir portföyü olduğunu belirtti. Satın almalarda yüzde 50-50 ortaklık veya kontrol hissesi alma yolunu tercih ettiklerini söyleyen Yorgancıoğlu, sağlık, gıda, hizmet, enerji ve lojistik sektörüyle ilgilendiklerini açıkladı. Enerji, gıda ve eğitim şirketlerinde tamamını satın almayı düşündüklerini, ancak bunların dışındaki sektörlerde yüzde 50-50 ortaklığı tercih ettiklerini bildirdi. Abraaj Capital’in Türkiye’deki yatırımları arasında Acıbadem Sağlık Hizmetleri’nin içinde olduğu gruptan 4 şirket ve lüks segment yat üreticisi Numarine bulunuyor.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.