Tüketici yerel, doğal ve organik ürünlere yöneliyor

Nielsen araştırma raporuna göre, “Mümkün olduğunca yerel, doğal ve organik ürün alternatiflerini tercih ederim” diyenlerin oranı global ortalamada yüzde 76 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 91.

Tüketici davanışları üzerine uzmanlaşmış global araştırma şirketi Nielsen’in yaptığı son “Türkiye Alışveriş Trendleri” araştırması hızlı tüketim ürünleri, perakendecilik ve alışveriş tercihleri konusunda önemli değişimleri ortaya koydu.

Araştırmaya göre sağlık, alışveriş davranışlarına en çok etki eden faktörler arasında yer alıyor. Nielsen Müşteri Hizmetleri Direktörü Yankı Yalçın, global ölçekte yürütülen bir çalışmanın sonuçlarına göre, “Mümkün olduğunca yerel, doğal ve organik ürün alternatiflerini tercih ederim” diyenlerin oranı global ortalamada yüzde 76 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 91 olduğunu açıkladı.

Nielsen perakende paneli satış verileri incelendiğinde; çiğ kuruyemiş, kuruyemiş bar, kefir, probiyotik/ meyveli yoğurtlar gibi adeta sağlıkla özdeşleşen kategorilerin, gıda ortalamasının çok üzerinde bir performans gösterdikleri ortaya çıkıyor.

“Sağlıklı” konumlamasıyla özdeşleşen bir diğer kategori olan “Organik” ürünlere yakından bakıldığında dagıdanın ortalama büyümesinin iki katı kadar bir büyüme yaşadığını görmek mümkün. En çok büyüyen organik kategorilerinde ise işlenmiş et, bisküvi ve kek, tereyağı, sıvı yağ, bakliyat ve yumurta öne çıkıyor.

Nielsen Türkiye Genel MüdürüDidem Şekerel Erdoğan, hızlı tüketim ürünleri pazarının 10 yıllık gelişimine bakıldığında, modern kanalın 2017 sonu itibarıyla yüzde 41’e yükseldiğini ve 40 milyar dolarlıkbir pazarda bu değişim ile modern kanal nokta sayısının son 10 yılda neredeyse 4 katına çıkarak 28 bin mağaza seviyelerine geldiğini açıkladı. Araştırmaya göre bu büyümedeki en büyük pay indirim marketlerinin.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.