Süt üreticisine bayram harçlığı çıktı

1 Eylül’de ödenen tarım destekleri kapsamında süt üreticilerine 171 milyon lira aktarıldı. Çiğ süt destekleme primleri için 118 milyon lira, regülasyon amacıyla süt tozuna dönüştürülen sütler için ise 53 milyon lira süt çiftçilerinin hesaplarına yatırıldı. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre çiğ süt desteği için 118 milyon lira, süt regülasyonu için Et ve Süt Kurumu tarafından alınan sütler için 53 milyon lira üreticilerin hesaplarına aktarıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 yılında sadece soğutulmuş inek sütüne destekleme yapılacağını, soğuk zincir altında toplanmayan sıcak süte destekleme verilmeyeceğini açıklamıştı. Ayrıca 2016 yılının İlk 9 ayına ait (Ocak-Eylül dönemi) çiğ süt destekleme ödemelerinde, üreticiler için Çiğ Süt Alım Satım Sözleşmesi yapmış olma şartı aranmıyor.

8 ayda 8.9 milyar liralık destek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2016 yılı tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında 02 Eylül 2016 tarihine kadar toplam 297,8 milyon TL’lik ödeme yapılacak. Bu kapsamda çiğ süt desteği için 118 milyon TL, genç çiftçilere proje desteği için 89 milyon TL, kırsal kalkınma için 23 milyon TL, süt regülasyonu için 53 milyon TL, ipek böceği desteği için 4,4 milyon TL, tiftik desteği için 4 milyon TL, sertifikalı tohum kullanım desteği için 2,6 milyon TL, çiftlik muhasebe veri ağı sistemi katılım desteği için 2,5 milyon TL ve hayvan hastalıkları tazminatı için 1,3 milyon TL hibe desteği, 02 Eylül tarihine kadar üreticilerimizin hesaplarına aktarılmış olacak. Bu ödemelerle beraber yılın ilk 8 ayı sonunda çiftçilerimize yaklaşık 8.9 milyar liralık destekleme ödemesi yapılmış olacak. Böylelikle 2016 yılı için üreticilerimize vermeyi planladığımız toplam 11 milyar 644 milyon TL’lik tarımsal desteğin yüzde 76’sını ödemiş olacağız.”

Çiğ süt desteklemeden yararlanma koşulları

24 Haziran’da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliğine göre çiğ süt destekleme primi, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış yetiştirici/üretici örgütüne üye olan yetiştiricilere veriliyor. Desteklemeden yararlanmak isteyenlerin çiğ sütü, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren süt işleme tesislerine satmaları gerekiyor.

Prim almak için sütün fatura, e-fatura ve/veya müstahsil makbuzu karşılığında kendisi, yetiştirici/ üretici örgütü veya bunların yüzde 50’nin üzerinde paya sahip oldukları ortaklıkları vasıtasıyla satışının yapılması, satılan sütün Süt Kayıt Sistemi (SKS) veri tabanına aylık olarak kaydettirilmesi şart.

Hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak; Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden çiğ süt destekleme primi ödeniyor. Bu yıl çiğ süt destekleme primi (her birine farklı olmak üzere) üç kategoride ele alınıyor:

  • Soğutulmuş veya gıda mevzuatına uygun olarak pazarlanmış inek sütü,
  • Üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş inek sütü,
  • Manda, koyun ve keçi sütü.

Çiğ süt desteklemelerinde 2016 yılının ilk 9 ayı için üreticilerde Çiğ Süt Alım Satım Sözleşmesi yapmış olma şartı aranmıyor. Ancak bu dönemden sonrası için sözleşmenin düzenlenerek Süt Kayıt Sistemine kayıt ettirilmesi gerekiyor.

ESK’nın süt tozuna dönüştürdüğü süte de prim veriliyor

Sütünü Et ve Süt Kurumuna satan veya bu kurum ile yapılan sözleşme çerçevesinde süt tozuna çevirten üreticiler de desteklemeden yararlandırılıyor. Sütünü ESK’ya satan veya süt tozuna çevirten üreticilerin desteklemeden yararlanabilmeleri için şu şartlar aranıyor:

  • Üretici örgütü ile ESK arasında yapılan sözleşme,
  • Üretici örgütü tarafından sözleşme kapsamında kesilen müstahsil makbuzu,
  • Üretici örgütünün süt tozu üretimi için anlaştığı, işletme onay belgesine sahip süt işleme tesisi ile yapmış olduğu sözleşme ve çiğ sütün süt tozuna çevrilmesine ilişkin fatura,
  • Üretici örgütünün sözleşme kapsamında ESK’ya sattığı süt tozu faturası.

2016 yılında uygulanacak hayvancılık desteklerine ilişkin uygulama tebliği 24 Haziran 2016’da Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Çiğ süt destekleme priminin ne kadar olacağına son yıllarda tebliğde yer verilmiyor. Çiğ süt destekleme primini Bakanlık dönemler halinde açıklıyor.

2016 yılı hayvancılık desteklemeleri kapsamında açıklanan (Ocak-Şubat-Mart dönemi) süt destekleme birim fiyatları şöyle:

  • Koyun, keçi ve manda sütü destekleme primi 20 Kuruş/litre,

  • Soğutulmuş veya gıda mevzuatına uygun olarak pazarlanan çiğ inek sütü destekleme primi 5 Kuruş/litre,

  • Üretici örgütleri üzerinden pazarlanan çiğ inek sütü destekleme primi 6 Kuruş/litre.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.