Süt üreticileri isyan etti

Süt fiyatlarının düşüşüne isyan eden Balıkesirli süt üreticileri, bu durumu protesto etmek için tonlarca sütü yollara döktüler.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde süt üreticileri, ürettikleri sütü 75 kuruşa mal edip, 60 kuruşa bile satamadıklarını belirterek, ürettikleri tonlarca sütü yola döktü. Altınovalı süt üreticileri Türkiye’deki 35-36 bin köyden 15-16 bininin süt üreticiliği ile geçimini sağlamaya çalıştığına dikkat çekerek ürettikleri sütün yem masraflarını bile karşılamadığını dile getirdiler. Üreticiler 2007 yılında 1 litre sütü 45 kuruşa sattıklarını ancak yemin kilosuna ise 48 kuruş ödediklerini açıkladılar. Bu yılın başından itibaren de yine sütün litresini 60 kuruşa sattıklarını, buna karşın yemin kilosuna 72 kuruş ödediklerine dikkat çekerek, “Mezbahalardan süt yerine kan akıyor” diye haykırdılar.

Üvey evlat muamelesi görüyoruz
Çanakkale-İzmir arasındaki ulaşımı sağlayan E-87 Karayolu’nun Altınova beldesi sınırları içinde kalan belde sapağında toplanan Altınovalı süt üreticileri yemcilere gırtlağa kadar borçlanarak ürettiğimiz sütümüzü, pazarlama aşamasında ancak zararına satabiliyoruz. Ülkemize Ukrayna’dan süt tozu getirileceğine, ülkemizdeki süt üreticileri süt tozu imal etmeye teşvik edilseydi bizim ürünlerimiz kısmen de olsa değerini bulabilirdi. Ama bunu bile bize reva görmediler. Son 5-6 yıldır bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bizi adeta unuttular” şeklinde sorunlarını dile getirdiler.

Kabataslak bir hesapla 75 kuruşa mal ettikleri bir litre sütü, 60 kuruşa satmak zorunda kaldıklarını kaydeden Altınovalı süt üreticileri, “1 litre sütte 15 kuruş zarar belki önemli değil gibi görünebilir. Ama en küçük üreticiler olarak günde yaklaşık 200 litre süt üreten ve ekmeğini bu işten çıkarmaya çalışan üreticileriz. Her gün ortalama 30 TL ayda yaklaşık 1000 TL zarar ediyoruz. Bu bizlere Hak mıdır revamıdır?” diye sordular.

Tek isteğimiz geçimimizi sürdürmek
Ülke genelindeki süt üreticilerinin her geçen gün daha da ağırlaşan ekonomik şartlar karşısında süt sektöründen çıkmaya başladığını ve bu yüzden de ellerindeki süt üreten anaç inek ve düveleri mezbahada kestirip etini sattıklarını kaydeden Altınovalı süt üreticileri, “Hal böyle olunca süt sektöründe olduğu gibi et sektöründe de daralma yalanıyor. Anaç inekler bile mezbahada kesilince doğum yapacak hayvan sayısı ülke genelinde hızla azalıyor. Bu azalma nedeniyle de et fiyatları astronomik rakamlara ulaşıyor. Bundan da hem üretici hem de tüketici olumsuz etkileniyor” diye konuştular.

Tek istediklerinin ürettikleri sütten evlerini geçindirecek kadar para kazanabilmek olduğunu belirten Altınovalı süt üreticileri, “Ama bırakın para kazanmayı, ülke genelinde ki üreticiler kaderlerine terk edilmiş gibi, her geçen gün batmaya ve bitmeye yüz tutmuş durumdalar” diye konuştular. Devletin süt üretiminde litre bazında 8 kuruş olan destekleme priminin son 3 yıldır 4 kuruş olarak belirlediğini kaydeden süt üreticileri, Anaç sığır desteği altında verilen desteklemeyi almak için istenen şartlar günümüz üreticileri için oldukça ağırdır. 2010 yılı için hak edilen anaç sığır desteğini bugün ülke genelinde sayıları milyonlarla ifade edilen çok büyük bir üretici kitlesi alamamaktadır” dedi.

Sütçülerin eylemine Altınova Belediye Başkanı CHP’li Asım Sürer de destek verdi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.