Süt teknikerleri itibar istiyor

Yeni Gıda Yasası ile kamuda ve özel sektörde istihdam edilmeleri zorlaşan süt teknikerlerinin eğitim ve istihdamını ele aldık.

Sütün üretildiği, işlendiği ve hammadde olarak kullanıldığı bütün işletmelerde süt teknikerleri çalışabiliyor. İşçi ile mühendis arası bir pozisyonda görev alan teknikerler, yeri geldiğinde işçinin görevlerini de yapabiliyorlar.

Süt endüstrisinin üretim süreçlerinde doğrudan görev alan, eli süte bulaşmış bir meslek var. Genelde endüstride birçok meslek ve uzmanlık göz önündeyken, doğrudan üretimde yer alan bu meslek mensupları pek de göz önünde bulunmuyorlar.
Gıda mühendisleri, veteriner hekimleri, endüstri mühendisleri, ustalar, hatta işçiler bile ön planda iken sektörde işin içinde bizzat bulunan bu teknik personel endüstride olduğu gibi kamuda da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kadrolarında kendilerine yeterince yer bulamıyorlar. Kimden mi bahsediyoruz, tabii ki süt teknikerlerinden. Süt teknikerleri doğrudan işin mutfağında, üretimde görev aldıklarından pek göz önünde değiller. Hatta o kadar geri plandalar ki, sektörün birçok kesimi bu mesleğin öneminin tam olarak farkında değil.

SÜT TEKNİKERLERİNİN ŞİKAYETLERİ VE İSTEKLERİ
• Süt teknikerliği diplomaları gıda işletmelerinde bir anlam ifade etmiyor.
• Mesleğin maddi anlamda getirisi yok, asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştırılıyorlar.
• Yeni gıda yasası ile süt işletmelerinde süt teknikeri çalıştırma zorunluluğu ortadan kalktı. Bu nedenle özel sektörde eskisi kadar talep yok.
• Süt toplama merkezlerinde çalıştırılmıyorlar. Süt toplayan kooperatifler, damızlık birlikleri ve süt üretici birliklerinin hemen hemen hiçbirinde süt teknikeri yok, buralarda istihdam zorunluluğu da yok.
• Süt teknikerleri kamuda istihdam edilmiyor. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde gıda denetçisi olarak süt işletmelerinin denetiminde görev verilebilir. Ancak kamuda gerek Tarım Bakanlığı gerekse bağlı ve ilgili kuruluşlarda süt teknikerine herhangi bir kadro verilmiyor.
• Süt teknikerliği önlisans eğitimi alıp kendi mesleğini yapmayan binlerce mezun bulunuyor.
• Hem özel sektörde hem de devlet bünyesinde yeterli itibara sahip değiller.
• Olumsuz nedenlere rağmen her yıl yüzlerce mezun verilerek bu yara gittikçe büyüyor.
• Hem kamuda hem de özel sektörde ihtiyaç olarak görülmüyorsa o zaman neden bize bu bölüm okutuldu?
• Bu mesleğe teşvik edici herhangi bir faaliyet yok.

Aksaray Meslek Yüksekokulu Süt Teknikerliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Duran, sektörün ihtiyacı olan nitelikli teknik personel ihtiyacını karşıladıklarını söyleyerek, “Mezunlarımızın istihdam edilmeleri için gerekli donanımı büyük oranda edinmelerini sağlıyoruz” diyor.

Peki, süt teknikerleri nasıl bir eğitim alıyorlar, ne istiyorlar ve sektördeki konumları nedir?

Dosyanın tamamı ve ayrıntılar Sayı 42 Özel Dosya’da…

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.