Süt ineklerinin refahı ve konforu

Süt ve döl verimi için ineklerin yaşam alanlarında refah koşulları en iyi şekilde sağlanmalı. ineklerin refahı için ahır tasarımı, barınak koşulları, yataklıklar ve duraklar nasıl olmalı? yemlik, suluk, havalandırma, ortam sıcaklığı, ışıklandırma, zemin nasıl yapılmalı? bakım, yemleme ve sağım işlemlerinde nelere dikkat edilmeli? rasyon hazırlama, koruyucu hekimlik, aşılama, boğa ve sperma kullanımı, mastitise karşı alınacak önlemler, meme ve ayak bakımı konularında hayvan refahı koşulları nasıl sağlanabilir?
tüm bu soruları özel dosyada cevaplamaya çalıştık.

İnek konforu

“Ülkemizde birçoğumuzun geçimini sağlayan hayvancılık ve özellikle süt hayvancılığı, son yıllarda teşvikler, bilgi düzeyimizin artması, bilginin daha fazla paylaşılması ve çevremizde birçok başarılı uygulamanın görülebilmesi sebebiyle hızlı, teknolojik gelişme sürecine girmiştir. Bu gelişme sürecinde hayvan refahı, inek konforu gibi daha önceleri geleneksel çiftçilik yapımızda fazla önemsenmemiş kavramlar kazançlarımıza olumlu katkıları sayesinde daha da ön plana çıkmaktadır.”

Bu sözler, DeLaval Türkiye Çiftlik Ürünleri Müdürü Evren Sal’a ait. Süt veriminde inek konforunun önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Evren Sal, inek konforu için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlatıyor:

“Son dönemlerde sıkça duyduğumuz inek konforu kavramı aslında gerçekten inekler için mi yoksa çiftçimizin konforunu devam ettirebilmesi için mi? Aslında her ikisi de. Yapılan araştırmalar hayvanların konforundaki artışın verim düzeylerindeki artışı beraberinde getirdiğini göstermektedir. Yani çiftliğimize ve hayvanlarımıza yapmış olduğumuz akıllıca yatırımlar belli vadenin sonunda bize kazanç olarak geri dönmekte veya kazancımızın azalmamasını sağlamaktadır.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.