Süt endüstrisinde sürdürülebilirlik gündemi

Süt endüstrisinin öncü markaları Sütaş, Pınar ve Unilever (Algida) sürdürülebilirlik hedeflerine odaklandı.

Sütaş, ‘Geleceği Düşünmemiz Çok Doğal’ konseptiyle 2015 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.

Raporda 2020 hedeflerini açıklayan Sütaş, enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü çiftliklerinin ve fabrikalarının atıklarından üretecek. Sera gazı salınımını yüzde 50, su kullanımını yüzde 25 azaltacak. Atıklarının yüzde 100’ünü geri dönüştürecek ve lojistik giderlerini yüzde 40 düşürecek.

Sütaş, her yıl kazancının yüzde 1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcamayı taahhüt ediyor. 2020 yılına kadar süt aldığı çiftliklerin verimliliğini yüzde 20 artırmayı, ölçeklerini ise yüzde 30 büyütmeyi hedefliyor.

Pınar 6 bin çiftçiye eğitim verdi

Pınar ise, yayınladığı 2015 Sürdürülebilirlik Raporunda karbon ayak izini yüzde 11 oranında azalttığını açıkladı. Pınar, 2020 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 15 oranında azaltmayı hedefliyor. Sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında Pınar Süt, Karbon Şeffaflık Projesi İklim Değişikliği Programı’na gönüllü olarak yanıt veren şirketler arasında ilk sırada yer aldı.

Pınar et fabrikasında, 2015 yılında bir önceki yıla göre ürün başına su tüketimini yüzde 10,3 oranında azalttı. Çevresel boyutun yanı sıra sosyal boyutuyla da sürdürülebilirlik çalışmalarına devam eden Pınar Süt, “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesi ile 6 binin üzerinde çiğ sut üreticisine eğitim verdi.

Unilever ambalaj malzemesi kullanımını azalttı

Algida, Carte D’or, Magnum ve Max markalarıyla Türkiye dondurma pazarının yüzde 75’ine hakim olan Unilever de, Sürdürülebilir Yaşam Planı’nın beşinci yılını geride bıraktı. Unilever tüm tedarik zincirinde sürdürülebilirlik odaklı projeler yürütüyor. Ürettiği, yiyecek ve içeceklerin yüzde 34’ü ulusal beslenme önerileri ve kriterlerine göre en yüksek beslenme standartlarını karşılıyor. Unilever ayrıca, geliştirilmiş ambalajlama çözümleri ile gıdada 66, dondurmada 63, içeceklerde ise 166 ton ambalaj malzemesi azalttı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.