Sattığı ürünün bedeli çiftçiye kredi olarak ödenecek

Çiftçilerin ürün bedellerini vaktinde alabilmesi için Migros ile Ziraat Bankası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Migros ve Ziraat Bankası tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamaya katkı amacıyla ‘Üretici Finansman Sistemi’ geliştirdiler. Migros İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu ve Ziraat Bankası Tarım Bankacılığından Sorumlu Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf tarafından imzalanan protokol ile çiftçi – market – banka işbirliği sağlanıyor.

Proje kapsamında çiftçilerin, Migros’ta satılacak ürünlerinin bedelini daha kısa sürede tahsil etmesi sağlanırken, bir yandan da tedarik zincirindeki aracılar azaltılarak gıda fiyatlarının dengelenmesine katkı sağlanacak. Mevcut sistemde çiftçiler ürünlerini sattıklarında, alacaklarını tahsil edebilmek için belirli bir vadeyi beklemek ve bu dönemin finansman maliyetine katlanmak zorunda kalıyor.

Yeni geliştirilen sisteme göre ise Migros, doğrudan ürün aldığı çiftçileri Ziraat Bankası’na bildirecek. Banka da Migros’un vereceği bilgilere göre her çiftçi için bir kredi limiti oluşturacak ve satışın gerçekleşmesini takip eden iş gününde paratı çiftçilerin hesabına aktaracak. Migros, satınalma sırasında belirlediği ödeme gününde ödeme tutarını bankaya aktardığında da kredi kapanmış olacak. Banka bu işlem karşılığında çiftinin alacağından belirli bir komisyon alacak.

Bu işlemler için çiftçilerden ayrıca bir teminat alınmayacak ve Migros’a satılan ürünlerin bedeli kredinin teminatını oluşturacak. Bütün işlemler Migros ve Ziraat Bankası arasında oluşturulan online veri akışı sistemi üzerinden otomatik olarak gerçekleşecek.

Migros’un bireysel alım yaptığı yaklaşık 15 bin çiftçi bulunuyor. Migros İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu imza töreninde yaptığı konuşmada Migros’un cirosunun yüzde 77’sinin tarıma dayalı olduğunu kaydederek, “Üreticilerimizin desteklenmesiyle mallarının tarlada kalma riski ortadan kalkıyor” dedi.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.