Algida ne kadar süt kullanıyor?

Unilever bünyesindeki Algida, Türkiye dondurma pazarının en büyük oyuncusu. Üretim ve satış rakamlarına baktığımızda pazarda tüm rakiplerinin toplamının iki katına varan bir hakimiyeti söz konusu. Algida’nın Konya’da yeni açılan fabrikasını ziyaretimizde Unilever’in tedarik zincirinden sorumlu en üst düzey yetkilisine dondurma sanayinde hammadde olarak ne kadar süt (süt yağı, krema, süt tozu vb) kullanıldığını sorduk.

İşte, Türkiye dondurma pazarının lider markası Algida’yı bünyesinde bulunduran Unilever’in Türkiye, İsrail, Orta Asya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nihal Temur’un yanıtları.

Algida ne kadar süt ve süt ürününü hammadde olarak kullanıyor? Algida üretiminde bitkisel yağ kullanımının süt yağı kullanımına oranı nedir?

Bu bilgiler ticari sır kapsamına girdiği için yanıtlayamıyoruz.

Hammadde olarak süt ve süt ürünleri tedarikini doğrudan çiftliklerden ve kooperatiflerden mi yapıyorsunuz, yoksa endüstriyel kuruluşlardan mı sağlıyorsunuz?

Tüm hammaddelerimizi, Unilever’in tedarik zincirindeki kalite prensiplerimizi karşılayan Unilever onaylı tedarikçilerden temin ediyoruz.

Piyasadaki dondurmaların çoğu Dondurma Tebliği’ne değil, ‘Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği’ne göre üretilerek dondurma adıyla pazarlanıyor. Algida hangi ürünlerini dondurma tebliğine, hangi ürünlerini yenilebilir buzlar tebliğine göre üretiyor?

Ürünlerimizin türü, ürün etiketlerinde “Dondurma” ya da “Bitkisel yağlı sütlü buz” olarak belirtiliyor. Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği’ne göre ürettiğimiz ürünleri dondurma olarak sunmuyoruz, “dondurma” ibaresi bulundurmuyoruz.

PAZARDA DONDURMA VE BUZLU ÜRÜN AYRIMI YOK

Ayrıca bu iki kategoriyle ilgili ürün ve pazar bilgisini bizimle paylaşabilir misiniz? Türkiye’de dondurma ve yenilebilir buzlar pazarıyla ilgili özel bir pazar araştırmanız var mı, varsa bu verileri bizimle paylaşır mısınız?

Her markanın hem dondurma hem de bitkisel yağlı sütlü buz kategorisinde ürünü olduğundan pazarın bu ayrımla takibi yapılmıyor. Pazar geneline baktığımızda, 2012 yılı itibarıyla 213 milyon litrelik bir hacme sahip olan Türkiye dondurma pazarının toplam cirosunun 1,9 milyar TL olduğunu söyleyebiliyoruz. Son dört yıldır istikrarlı bir büyüme gösteren Türkiye dondurma pazarı, bu yıl bir yıl öncesine göre yüzde 13 büyüdü. Bu yılki büyüme oranı, son dört yılda görülen istikrarlı büyüme ortalamasının üzerine çıktı.

Bazı dondurma markaları “taze sütten”, bazıları “sadece sütten” gibi sloganlar kullanıyorlar. Ürünlerinizde taze süt kullanılıyor mu, kullanılıyorsa ne kadar kullanılıyor?

Bu bilgiler tüm ürünlerimizin içindekiler bilgisinde açıkça belirtiliyor. Üründe kullandığımız tüm içeriği ambalaj üzerinde tüketiciye eksiksiz sunuyoruz. Diğer markaların faaliyetleriyle ilgili bilgi ya da fikir beyan etmemiz doğru olmayacaktır.

HAMMADDE TEDARİKİMİZDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖNEMSİYORUZ

Unilever markalarından Lipton’un çay çiftçileri için birtakım sosyal sorumluluk projeleri var. Algida’nın da süt çiftliklerinde sürdürülebilir üretim ve çiftçi refahı için bir sosyal sorumluluk projesi olacak mı?

Dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri şirketlerinden biri olarak tüm dünyada sürdürdüğü yatırım atağıyla, küresel pazardaki etkinliğini ve payını sürekli artıran Unilever olarak, Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında Türkiye’de de birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Unilever olarak, karbon ayak izimizi sürekli küçültmeyi hedefleyen ve olumlu sosyal etkilerimizi artıran bir iş yapış biçimini benimsiyoruz. Bu kapsamda 2010 yılında hayata geçirdiğimiz Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı, ürünlerimizin çevresel etkilerini yarıya indirecek, bir milyardan fazla insanın sağlık ve esenliklerini artırmak için harekete geçmesine yardımcı olacak ve tarımsal hammaddelerimizin yüzde 100’ünü sürdürülebilir bir şekilde tedarik etmemizi sağlayacak hedefl er üzerine kurulu. Dondurmada kullandığımız süt, süt ürünleri, kakao, şeker, yağ ve meyve gibi tüm hammaddelerle ilgili olarak da bir sürdürülebilirlik ajandamız mevcut.

Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında yer alan Beslenmeyi Geliştirme Programı kapsamında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere önemli küresel kuruluşların öngörü ve önerileri doğrultusunda şeker, tuz, yağ gibi unsurlarda azaltım projemiz sürüyor. Ayrıca çocuklara yönelik ürünlerde de devrim niteliğinde bir projeye imza atarak, çocuk ürünlerinin 110 kcal/porsiyon değerini karşılayacağını vaat ediyoruz ve çocuk ürünlerindeki şeker miktarını da 100 gram üründe 20 gramın altında tutuyoruz.

AB ÜLKELERİNE İHRACATA HAZIRIZ

AB ülkelerine süt ürünleri ihracat izni alan altı firmadan birisiniz. AB ülkelerine yönelik ihracatla ilgili çalışmalarınız ne aşamada? AB ülkelerine hangi ürünlerinizle girmeyi planlıyorsunuz. Bu hususta ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Türkiye’den AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatının mümkün olmasına yönelik düzenlemelerin yapılması, Algida olarak heyecanla beklediğimiz bir gelişmeydi. Bu düzenlemenin gerçekleşmesi, Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmaya yönelik çok değerli katkılar sağlayacaktır. Bu katkının gerçekleşmesinde Algida olarak tüm koşullarımız hazır. Halen Avrupa dışında kalan 16 ülkeye ihracat yapılan Çorlu fabrikamız, üretim kalitesi, verimlilik seviyesi ve lokasyon avantajı ile Avrupa dondurma pazarından pay almak adına çok önemli bir tedarik üssü olma potansiyeli taşıyor. Türkiye’den Avrupa’ya ihracat yapmak için gerekli kriterleri sağlayan ve bunun için her zaman hazırlıklı olan bir dondurma firmasıyız. Bu iznin, 95 milyon Euro’yu aşan yatırımla Konya’da inşa ettiğimiz fabrikamızın üretime başlamasıyla aynı döneme denk gelmesi Algida olarak iki büyük sevinci bir arada yaşamamızı sağladı. Böylece, yeni fabrikamızın üretim kapasitesini de planladığımızdan daha kısa süre içinde kullanabileceğiz. Kısa süre içinde ilk ihracatımızı gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.