Küresel süt tüketimi yüzde 30 artacak

Tetra Pak tarafından hazırlanan 4. Küresel Süt Endeksi’ne göre, dünyada süt tüketimi Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki refah artışı ve hızlı kentleşmeye bağlı olarak yüzde 30 artacak. Süt ürünlerine 2010 yılında 270 milyar litre olan talep, 2020 de 350 milyar litreye çıkacak.

Tetra Pak, 2010-2020 yılları arasında süt ve aromalı sütler gibi diğer süt ürünlerinin dünya ölçeğindeki tüketiminde  yüzde 30’luk bir artış öngörüyor. 4. Tetra Pak Küresel Süt Endeksi’ne göre süt tüketimindeki yüksek artışın en önemli itici güçleri arasında; ekonomik büyüme, kentleşme ve orta sınıfın artan satın alma gücü yer alıyor.

2010-2020 yılları arasında süt ürünlerine olan talebin, kişi başına süt tüketiminde birinci sırada olan Batı Avrupa hariç, dünyanın her yerinde artması bekleniyor. Süt tüketimindeki yüksek artış ekonomik gücün Batı’dan Doğu’ya kaydığının bir göstergesi olarak görülüyor. Orta sınıfl arın büyümesi de Şanghay’dan Mumbai’ye kadar geniş bir coğrafi alanda süpermarketler ve alışveriş merkezlerinde satılan paketlenmiş süte olan talebi yükseltiyor. Sade süt ile aromalı süt, yoğurt gibi diğer süt ürünlerine 2010 yılında 270 milyar litre seviyesinde olan talep, 2020’de 350 milyar litreye çıkacak.

Türkiye’de tüketim alışkanlıkları değişiyor

Tetra Pak Küresel Süt Endeksi’nde, Türkiye’de sade süt tüketiminin 2004-2010 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 1, paketli sade süt tüketiminin ise yüzde 9 oranında büyüdüğü belirtiliyor. Aynı dönemde Türkiye’de açık süt tüketiminin de yüzde 6 küçüldüğü kaydediliyor. Kişi başı süt tüketiminin açık süt de dahil edildiği zaman 24 litre, sadece işlenmiş ve paketlenmiş süt tüketiminin ise 14 litre olduğu görülüyor. Bu doğrultuda Türkiye’de 2014 yılında işlenmiş süt tüketiminin 16 litreye çıkacağı öngörülüyor. Ayrıca, son yıllarda ülkemizde tüketim alışkanlıklarının değiştiği ve bu doğrultuda aromalı süt tüketiminin yıllık ortalama yüzde 20 ile en hızlı büyüyen kategori olduğu kaydedildi. Özellikle kullanım kolaylığı, hijyenik olması ve çocukların gelişimine katkı sağlayan içeriği ile anneler tarafından tercih edilen çocuk sütlerinin son 3 yılda yüzde 11 büyüdüğü belirtildi.

“Gelişmeler süt endüstrisi için önemli fırsatlar sunuyor”

Küresel Süt Endeksi verilerini değerlendiren Tetra Pak Başkanı ve CEO’su Dennis Jönsson şunları dile getirdi; “Güçlü bir orta sınıfın sahneye çıkması, kentleşme, yoğun bir günlük hayata, sağlık bilincine ve bu konuda daha fazla bilgiye sahip tüketicilerin modern alışveriş alışkanlıklarını edinmesi, gelişmekte olan ülkelerde kutu süt tüketimini artırıyor. Dünyanın süte olan açlığını doyurmak, süt endüstrisine bir yandan üstesinden gelinmesi gereken zorluklar, bir yandan da fırsatlar sunuyor.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.