Kooperatiflerin kredi borçlarına yeniden yapılandırma

Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan kullandıkları kredilere uygulanan faiz ve gecikme cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçildi.

Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’nin 1 Mayıs 2000 tarihinden sonra Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan kullandıkları kredilerin borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı 8 Kasım’da Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Birliklerin söz konusu yapılandırmadan faydalanması için yılsonuna kadar başvuru yapması gerekiyor. Kullanılan bu kredilere banka cari faizi veya TEFE/ÜFE aylık değişim oranından düşük olanı basit usulde uygulanmak suretiyle hesaplanarak eklenecek tutarın ödenmesi sağlanacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Düzenlemeyle birlikler yaklaşık 670 milyon lira borç yükünden kurtuldu. 2007 yılından bu yana borçlarının ödenmesinin ertelenmesi sayesinde birlikler, sağlanan bu kamu kaynaklarından uzun yıllarca faydalanmış ve yapılan bu düzenlemedeki 15 yıllık geri ödeme planıyla da bu kuruluşların sektördeki yapı içinde kalmalarına fırsat tanınmıştır” dendi.

Kararname ile takipteki borçlar da söz konusu yeniden yapılandırmaya dahil edildi. Yeniden yapılandırılan bu borç tutarının ilk taksiti 2014 yılında ödenecek şekilde 15 yılda eşit taksitler halinde yılda bir defa olmak üzere ödenmesi imkanı getirildi. Ayrıca, yeniden yapılandırılan borcun tamamının tek seferde ödenmesi durumunda hesaplanan faiz tutarından yüzde 25 indirim uygulanacak. Tarım Satış Kooperatif Birlikleri’nin bu çerçevede en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile protokol imzalaması gerekiyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.