Son dönemde kırmızı et fiyatlarında meydana gelen artış üzerine Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) bir açıklama yayınladı.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan yaptığı açıklamada kırmızı et sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini şöyle sıralandı.
Sorunlar:
1- Türkiye’de son on yılda kırmızı ete artan talebe karşın üretimde yetersizlik oluşmuştur. Bu nedenle et üretimi talebi karşılamamaktadır. Yıllık (2016 verilerine göre) yaklaşık 150 bin tondan fazla ithalat yapılması bu durumu ortaya koymaktadır.
2- Yüksek besi maliyeti ve kur kaynaklı artan besleme (yem, ilaç) maliyetleri nedeni ile özellikle küçük üreticiler hayvancılık faaliyetine devam etmekte zorlanmaktadır.
3- Arzın talebi karşılayamamasıyla birlikte mevsimsel talebin ve Ramazan/ turizm sezonunun yaklaşmasıyla fiyat beklentisinin oluşması arz ve talep dengesini bozarak, fiyat istikrarsızlığı oluşturmuştur.
4- Hayvancılığın ve kırmızı et üretiminin bu zayıf hali sektörü korunaksız hale getirerek, piyasaları olumsuz etkilemektedir.
Çözüm Önerileri:
1- Arz yetersizliğini piyasa olanaklarına zarar vermeden hızla çözmek için işlenmiş et ve et ürünleri faaliyetinde bulunan firmalara, ESK’nın aracı olması yerine, 2016 yılı üretim rakamları dikkate alınarak belirlenecek oranlarda kontrollü olarak doğrudan karkas ithalat izni verilmelidir. Bu yöntem, aynı zamanda tedarik zincirinin sadeleştirilmesi ile maliyet tasarrufu sağlayacağı için et fiyatına düşüş yönünde olumlu katkısı olacaktır.
2- Besilik materyal sayısını arttırmak ve atıl çiftlik kapasitelerini hızla doldurmak amacıyla firmaların sıfır (0) gümrük vergisiyle doğrudan besilik materyal ithalatı yapmasına izin verilmelidir.
3- Besilik ithalatındaki KKDF kaldırılmalıdır. Bu sayede finansman sıkıntısı nedeniyle ile çiftliğine besilik dana alamayan firmalar vadeli alım yapabilecektir.
4- Milli Tarım Projesi’nin iki önemli ayağından biri olan hayvancılıkta yüksek verimli yerli ırkları destekleme modeli ve damızlık üretim merkezleri aynen ve uzun soluklu olarak devam ettirilmelidir.
5- Orta ve uzun vadede, mevcut sığır ırk popülasyonu sütçü ırklar yerine kombine verimli ırklar (et ve süt verimi dengeli Simmental ırkı gibi) çoğunluk haline getirilmelidir.
6- Ülkemizin iklim ve coğrafi şartlarına uygun ekonomik üretimi nedeniyle küçükbaş üretiminin desteklemeye devam edilmesi ve tüketiminin özendirilmesi çalışmaları yapılmalıdır.