İneklerinizi mikotoksinlere karşı koruyun

Süt ineklerinin genetik potansiyellerindeki azalmanın yüzde 25’i mikotoksinlerden kaynaklanıyor.

İneklerin sağlık ve üretkenliğini rumenin belirlediğini belirten UtrechtÜniversitesi’nden Dr. Johanna Fink-Gremmels, mikotoksinlerin süt ineklerinin genetik potansiyellerindeki azalmanın yüzde 25’i ile dünyada yıllık birkaç milyar dolarlık ekonomik kayba yol açtığını söyledi.
“Şimdiki şartlarda, iklim değişikliğinden dolayı mikotoksin varlığının artacağı öngörülüyor” diyen Fink-Gremmels’e göre süt sığırlarında en büyük problem silajda çoklu mikotoksin kontaminasyonudur.
Süt üreticileri, yem alımında azalma, üreme bozuklukları, laminitis, mastitis, karaciğer fonksiyonlarında bozulma, aşılama programlarına kötü yanıt, bakteriyel ve viral hastalıklara duyarlılık gibi mikotoksin içeren yemle ile ilgili olabilecek sinyalleri gözlemlemelidir.
“Avrupa’nın bazı bölgelerinde aşrı sıcaklıklar ve toprak nemi eksikliği bu yılın hasadında küf ve mikotoksin problemi ortaya çıkardı” diyen Alltech Mikotoksin Yönetimi Uzmanı Pedro Caramona, “Silajınızdan örnek alın, hangi riskle karşılaşacağınızı öğrenin ve uygunyönetim uygulamalarını yerine getirin. Eğer kontrol etmezseniz çok düşük düzeylerdeki kontaminasyon bile süt sığırlarında üretim kaybıyla sonuçlanan rumen problemlerine yol açabilir” diye açıklama yaptı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.