İhracatta fırsat kapımızda

Bir sektör sadece iç pazara yönelik üretim yapıyorsa gelişmesi çok zordur. Kalite, maliyetler ve AB’nin ördüğü duvarlar başta olmak üzere birçok problemi aşamayan süt sektörü ihracatçı sektörler arasında yer alamıyor. Türkiye’nin süt ürünleri ihracatında hedefi ise sadece 1 milyar dolar. Sektör toplam üretiminin ancak yüzde 2’sini ihraç ediyor. IDF kaynaklarına göre geçen yıl 3,3 milyon tonluk üretimin sadece 69 bin tonu ihraç edilebilmiş. İhracattan elde edilen gelir ise 227 milyon dolar. Süt ürünlerinde ihracatı masaya yatırdığımız bu dosyada dünya süt ticaretinde ülkemizin yerini, konumunu, fırsatları ve riskleri sizin için araştırdık.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamada, 2012 yılı Ocak-Ekim döneminde süt ürünlerinin ihracatı yüzde 11,4’luk artışla 434,2 milyon dolara yükseldiği bildirildi. Türkiye, tarımsal hâsılada dünyada yedinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sırada… Hükümet tarımsal ihracatı 2023’te 40 milyar dolara, süt ürünleri ihracatını ise 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.