Hayvancılıkta faiz destekleri azaltıldı

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince 2015’te kullandırılacak düşük faizli tarım kredilerinin limitleri ve faiz oranları açıklandı.

22 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu’nun kararında geçen yıla göre hayvancılık kredilerinde limitler ve faiz oranları azaltıldı.

Damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde geçen yıl 20 milyon lira olan kredi üst limiti 12 milyon 500 bin liraya düşürülürken faizlerde bir değişiklik yapılmadı. 750 bin liraya kadar olan kredilerde yatırımda yüzde 100, işletmede ise yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. 750 bin liradan 5 milyon liraya kadar faiz indirim oranı yatırımda yüzde 75, işletmede yüzde 50 uygulanacak. 5 milyon lira ile 12.5 milyon lira arasındaki dilimde ise yatırımda yüzde 50, işletmede ise yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.

Yaygın hayvansal üretimde üst limit değişmemekle birlikte kredi dilimlerinde ve faiz oranlarında değişiklik yapıldı. Bu yıl üst limit yine 500 bin lira olan yaygın hayvansal üretimde 200 bin liraya kadar yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. 200 bin lira ile 500 bin lira arasındaki dilimde ise yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.

Damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliğinde geçen yıl yüzde 100 yani sıfır faiz uygulanırken işletme kredileri yüzde 75 faiz indirimli olacak. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon limitli işletme ve yatırım kredilerinde geçen sene yüzde 100 faiz indirimi uygulanırken, bu yıl ise yatırımda yine yüzde 100, işletmede yüzde 75 faiz indirimi uygulanacak.

Tarımsal amaçlı kooperatiflere yönelik kredi limitleri değişmezken, hayvancılık kredilerindeki faiz indirimi azaldı. Buna göre, geçen yıl damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde yüzde 75 olan faiz indirimi 2015’te yüzde 50’ye indirildi. Küçükbaş hayvan besiciliğinde de faiz indirim oranı işletme kredilerinde yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürüldü.

Kararname ile faiz ve limit oranları dışında, kredi kullanılarak yapılan yatırımlarda sigortaya konu olabilecek varlıklara (ahır, kümes, hayvan ve benzeri) sigortalanma zorunluluğu getirildi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.