35 ilde hayvancılığa büyük destek

Besi materyali üretimi için 35 il hibe desteği kapsamına alındı. Bu illerdeki küçük işletmelere sağlanacak desteklerle et ve sütte arz-talep dengesi sağlanarak güvenilir gıda üretiminin artırılması amaçlanıyor.
DAP, GAP, KOP ve DOKAP projeleri kapsamındaki 35 ili kapsayan hayvancılığa yeni destek uygulamaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı törenle Erzurum’da başlatıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında yeni hayvancılık desteklerini başlattı. Erzurum’da düzenlenen “Yeni Hayvancılık Projeleri” adlı tanıtım toplantısında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, DAP, GAP, KOP ve DOKAP Eylem Planı kapsamında yer alan 35 ili, ülkemizin kırmızı et arzının karşılanmasında en önemli girdi olan, besi materyali üretimi için hibe desteği kapsamına aldıklarını açıkladı.

Bakan Eker, hazırlanan projelerle Türkiye’de hayvancılığın kalkınacağını, vasıflı et ve süt ürünlerinin üretilmeye başlanacağını ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılığı kalkındırmak amacıyla büyükbaş hayvan yetiştiricilerine önemli destekler sunacaklarını ifade etti. Bakan Eker, özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerine önemli hayvancılık destekleri sağlamak suretiyle, kırsal istihdamı ve çiftçi gelirini daha fazla artırmayı hedeflediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “35 ilde küçük işletmelere sağlayacağımız bu desteklerle, et ve sütte arz-talep dengesini sağlarken, aynı zamanda güvenilir gıda üretimini arttırmayı amaçlıyoruz. Hayvancılığa verdiğimiz desteklerle üreticimizin mutlu, et ve süt sektörlerimizin güçlü olması için çalışıyoruz.”

AHIRLARIN FİZİKİ ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLECEK

DAP, GAP, KOP ve DOKAP Eylem Planı kapsamında hayvan barınaklarının fiziki şartlarının iyileştirmesi için çalışmalar başlattıklarını belirten Eker, bu kapsamda hazırlanan proje sayesinde, büyükbaş hayvan yetiştiricisi yeni barınak yaparsa veya mevcut barınağı modernize ederse kendisine hibe desteği sağlayacaklarını söyledi. Bölgenin en büyük problemlerinden birisinin barınak şartlarının iyi olmaması olduğuna dikkat çeken Eker, bu durumun hayvanların sağlığını ve verimini önemli ölçüde etkilediğini dile getirdi.

Bakan Eker’in açıkladığı bölgesel hayvancılık destekleri kapsamında; büyükbaş hayvan barınağını 10 ile 50 baş arasında artıran veya yeni ahır yapan yetiştiriciler proje hazırlama ücreti ödemeyecek. Büyükbaşta yeni barınak yapanlara, 300 bin lira üst limit olmak kaydıyla yüzde 50’si hibe olarak verilecek. Küçükbaş hayvan sayısını da 100 ile 200 baş arasında artıran veya yeni ağıl yapan yetiştiriciler de üst limiti 120 bin lira olmak kaydıyla yarısını hibe olarak alabilecek. Mevcut ahır ve ağılların modernizasyonu için başvurular, 1 Temmuz’dan itibaren alınmaya başlandı.

Barınaklara yüzde 50 hibe desteği projesinin Türkiye’de ilk kez uygulanacağını söyleyen Bakan Eker, bu destek ile bölgede önemli bir sorun olarak bilinen hayvan sağlığı ve refahında önemli iyileşme sağlanacağını kaydetti.

HAYVAN ISLAHI DESTEKLERİ

Hayvan ıslah projesi kapsamında da önemli bir adım attıklarını vurgulayan Eker, şunları kaydetti: “Hayvan ıslahının sağlanması ve pazarlama işini de teşvik edeceğiz. Büyükbaş işletmelerinin en büyük sorunu, merada hayvanların doğal yollarla tohumlanmasıdır. Hayvanların ırkı melez veya yerli oluyor, dolayısıyla et verimi düşüyor. Batıya düşük verimli ürün satınca da sorunlar beraberinde geliyor. Destekleme projesi sayesinde biz etçi veya kombine ırk boğa alımına yüzde 80 destek sağlayacağız. Yerli hayvanların, yüksek kapasiteli etçi veya kombine ırklarla tohumlanıp, yüksek verimli bir hayvana dönüşmesini sağlamaya yüzde 80 hibe vereceğiz. Damızlık boğaları TİGEM işletmelerinden veya bakanlığımıza kayıtlı işletmelerden alanlara boğanın bedelinin yüzde 80’nin ödeyeceğiz. Pazar değeri yüksek, beside tercih edilen etçi veya kombine ırk besi materyali üreteceğiz. Asıl amacımız gayemiz bu.”

Bölgede anaç hayvan başına 570 TL yeni destek verileceğini söyleyen Bakan Eker, konuşmasına şöyle devam etti: “Tabii veya suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütüğüne kayıtlı; anaç hayvan başına 350 TL, doğacak buzağı için ise 150 TL olmak üzere toplam 500 TL destek veriyoruz. Ayrıca yetiştirici soy kütüğüne üye ise 70 TL ilave destekten faydalanacaktır. Yetiştiricilerin desteğe erişimini kolaylaştırmak amacıyla başvuruda ölçek ve birlik üyelik şartı aranmayacaktır.”

KOYUNCULUK DESTEKLERİ

Bakan Eker, hayvancılıkta dönüşüm programı kapsamında koyunculuğun gelişmesi için de DAP ve GAP proje illerinde damızlık koç alımına yüzde 80 hibe verileceğini açıkladı. Eker sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim amacımız bu projelerle hayvancılığın gelişmesini sağlamak. Türkiye’nin et ihtiyacını gidermeyi amaçlıyoruz. Aksi takdirde dünya fiyatlarıyla rekabet edemezsek, sınırları kapatıp engellemekle biz dünya ile mücadele edemeyiz. Nitelikli, yüksek vasıflı, randımanı yüksek hayvanları yetiştirerek et ihtiyacımızı içeriden karşılamamız lazım. Bu projeler, et ihtiyacını içeriden karşılamamızın ve besi materyallerini üretmemizin projesidir.”

Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu desteklerle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin fiziki altyapılarının iyileştirileceğini, mevcut hayvanların ıslah edileceğini, bölgedeki mera potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirileceğini ve et yönü ön planda olan hayvancılığın geliştirileceğini ifade etti. Eker, bölgesel hayvancılık destekleriyle bölgedeki yetiştiricilerin gelir düzeyini yükselterek bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı arzuladıklarını dile getirdi

DESTEKLERDEN FAYDALANACAK İLLER

Aşağıdaki illerdeki küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklemelerden faydalanabilmeleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacak.

Bölgeİller
Doğu AnadoluAğrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van,
Güney Doğu AnadoluAdıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak,
Doğu KaradenizSamsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane,
Konya OvasıKonya, Karaman, Niğde ve Aksaray. 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.