Tarımda Rekbet Gücü Konferansı

TÜSİAD’ın düzenlediği “Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Raporu Tanıtım Konferansı” 27 Kasım 2014’te İstanbul Sabancı Center’da yapıldı.

TÜSİAD, gıda, tarım ve hayvancılıkta rekabet  gücünün arttırılmasına yönelik hazırlanan çalışmanın temel bulgularını endüstrinin paydaşlarıyla Sabancı Center’da yapılan konferansta, “Ekonomiye Umut Sofradan, Can Topraktan Gelir” temasıyla paylaştı. Konferans kapsamında TÜSİAD’ın hazırladığı “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü” raporuna ilişkin bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumda gıda, tarım ve hayvancılık sektörleriyle ilgili öne çıkan  tespitler şöyle:

Dünyadaki toplam nüfusun yaklaşık beşte biri geçimini tarımdan sağlamaktadır. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte; tarım, hayvancılık ve gıda sektörleri her ekonomide kritik öneme sahiptir.

Son dönemde, yapısal reformlar ve AB müktesebatına uyum kapsamında anılan sektörlerde önemli adımlar atılmıştır. Bununla birlikte, bazı yapısal iyileştirmelere de kararlılıkla devam edilmesi gerekmektedir.

Bu ihtiyaçtan hareketle, küresel düzeydeki gelişmeler de dikkate alınarak ülkenin sosyal ve iktisadi gereksinimlerinin hangi noktada ve nasıl uzlaştırılabileceğini değerlendirmek amacıyla “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü” çalışması gerçekleştirildi.

Bahse konu çalışmada, “çiftlikten sofraya” üretim ve tüketim zincirinin tüm aşamaları incelenerek, sektörün hem küresel rekabet gücü kazanmasını sağlayacak hem de sosyal ihtiyaçlara cevap vermesi amacıyla politika önerileri sunuldu.

Çalışmada, Türkiye’nin AB müktesebatına uyum yükümlülüğü dolayısıyla başta AB olmak üzere diğer ülke uygulamaları da mercek altına alınarak Türkiye için mikro reform ihtiyaçları tespit edilmeye çalışıldı.TÜSİAD “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü” Raporunda dikkat çeken bazı başlıklar ise şöyle:

Rekabet Gücü = Çiftçinin Refahı
Çiftçinin refahının artması için kırsal kalkınma kilit önem taşıyor. Tarım işçilerinin ve bilhassa kadınların sosyal güvenlik koşullarının iyileştirilmesi için yeni bir mevzuata ihtiyaç var. Tarıma verilen destekler çiftçinin refahını her zaman arttırmayabilir, tam aksine çiftçinin refahına olumsuz da etki edebilir. Yüksek çiftçi refahı ve düşük emtia fiyatları etkin piyasa mekanizmaları ile mümkün olabilir.

Tek yetkili Tarım Bakanlığı olmalı
Gıda güvenliği ve güvenilirliği konularında tek yetkili bakanlık ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Farklı bakanlıklar tarafından hazırlanan mevzuatın uyum ve koordinasyon içinde olması gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yüksek Planlama Kurulu üyesi olması ve tek yetkili bakanlık olarak koordinasyondan sorumlu olması gerekiyor. Yabancı ülkelerdeki elçiliklerimizde tarım ataşeleri istihdam edilmeli ve boş kadrolar acilen doldurulmalı.

İklim Değişikliği Rekabet Gücümüzü Etkileyecek
İklim değişikliği, gıda güvenliği, aşırı kentleşme, ulaşım altyapısı ve sanayileşme için tarım arazilerinin azalıyor olması gıda güvenliği ve rekabet gücümüz açısından büyük tehdit yaratıyor. Toprak ve su özvarlıklarımız korunmalı ve etkin olarak kullanılmalı. Hayvansal atıkların değerlendirilmesi toprak ve su kaynakları için hayati önem taşıyor.

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü” raporuna TÜSİAD’ın web sitesinden  ulaşabilirsiniz.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.