Süt ve besi işletmelerinin organik atıkları değerlendirilmediğinde ekonomik kayıplara ve çevre felaketine yol açıyor. Oysa hayvan gübresi bitkisel üretimde toprağın zenginleştirilmesinde ve enerji üretiminde kullanılarak ekonomiye kazandırılabilir.
Hayvansal atıkları kompost ve biyogaz tesislerinde katma değerli ürünlere dönüştürerek gübreden gelir elde edebilirsiniz.
Türkiye’deki hayvan yetiştiriciliğinde orta ve büyük ölçekli işletme sayısı son yıllarda hızla artmaktadır. 50 baş ve üzeri sığırcılık işletmesi sayısı 30 bine yaklaşmaktadır. Özellikle bitkisel üretim alanları bulunmayan hayvancılık işletmeleri, hayvansal dışkıları gerektiği gibi değerlendiremiyor. Bu durumda atıklar çevreye büyük zararlar (yeraltı ve yerüstü suların kirliliği, sera gazı emisyonu vb.) ve rahatsızlıklar (koku ve hijyen problemleri vb.) vermektedir. Sıvı hayvan gübresi ile gübre şerbetinin depolanmasına ilişkin kesin bir yasal mevzuatın bulunmaması da çevre kirliliğine katkıda bulunmaktadır. Hayvancılık kaynaklı atıkların bütüncül bir şekilde kullanılması halinde verim artırıcı bir unsura dönüşebilir.
Hayvancılık teknolojilerindeki gelişmelerin çoğu tarım alanları ve çevre kirliliği kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır. Hayvansal üretim yapan çiftliklerin atıklar ile silaj gibi tarımsal ürünlerin depolanması sonucu oluşan sızıntılar, aynı zamanda su kirliliğine neden olur. Hayvansal gübrelere uygulanan işlemlerle (havalandırma, biyogaz üretimi, kompost yapma ve kurutma) çevreye zararları azaltılarak ekonomiye yeniden kazandırılması mümkündür.
11-14 Nisan 2013’te Antalya’da ilk kez Ulusal Kompost ve Biyogaz Çalıştayı yapıldı. Çalıştayda sunulan bildirilerden de yararlanarak süt çiftliklerindeki hayvansal atıkların biyogaz ve kompost olarak nasıl değerlendirilebileceğini sizin için araştırdık.
…
Çiftliklerdeki atıkların ekonomiye kazandırılması ve hayvancılıkta sürdürülebilir üretim için biyogaz tesislerinin nasıl yaygınlaşabileceğini Biyogaz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Altan Denizsel’le konuştuk.
…
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Valid Kompost Türkiye Distribütörü Sudea Danışmanlık Kurucu Ortağı Prof. Dr. Faik Kantar, kompost yatırımlarının önündeki engelleri ve bu engellerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri konuştuk.
…