Hayvancılıkta Çiftlik Bank oyunu

Sanal oyun olarak başlayıp kısa sürede gerçek hayvancılığa adım atan Çiftlik Bank son dönemde Türkiye’nin en çok konuştuğu konuların başında geliyor. Süt hayvancılığına iddialı giriş yapan firma önce Tekirdağ’da Türkiye’nin ilk robot sağım sistemine sahip olan ve hayvancılık tarihimizde ilk düve ihracatı gerçekleştiren Sarp Hayvancılık işletmesini, ardından Bursa Yenişehir’deki Akel Çiftliğini bünyesine kattı. 23 Aralık’ta da Avrupa’nın en büyük et ve süt çiftliğinin temelini attı. Kendi çiftliklerindeki üretimi kendi tesislerinde işlediğini ve elde ettiği ürünleri de kendi şarküterilerinde satarak yüksek kazançlar elde ettiğini söyleyerek piyasadan para toplayan Çiftlik Bank süt ve süt ürünleri üretiyor mu? Çiftlik Bank oyununun hayvancılıktaki ayaklarını sizin için araştırdık.

Çiftlik Bank oyununda inek, keçi, tavuk ve bunları beslemek için yem alıyorsunuz. Yemleri deponuzda saklıyorsunuz ve ürettiğiniz ürünleri de satarak 1 yılda yatırdığınız paranın en az 2.5 katını kazanıyorsunuz. Bu arada yatırdığınız paralar ile şirket gerçek hayvanlar alarak çiftlik ve tesis yatırımları yapıyor. Üstelik sistemde biriken paralarınızla firmanın bayilerinden kendi çiftliklerinde ürettikleri peynir, bal, zeytin ve sucuk gibi ürünleri de satın alabiliyorsunuz.

Ana faaliyetinin sanal oyun olduğunu açıklayan firma öylesine büyük kazançlar elde ediyor ki, daha ikinci yılında gerçek çiftlikler kurmaya başladı. Başlangıçta arıcılık ve tavukçuluk tesisi kuran firma son dönemde ardarda büyükbaş sığırcılık işletmeleri açıyor. Hatta “Avrupa’nın en büyük, dünyanın 11’inci büyük” damızlık süt ve besi çiftliği kuruyor.

Kurucusu ve CEO’su Mehmet Aydın Çiftlik Bank’ı, “Sanal bir oyun ve aynı zamanda Türkiye çapında 7 tane tesisi bulunan gıda, tarım ve hayvancılık firması” olarak tanımlıyor. ATV Avrupa’da yayınlanan Ekopazar programına konuşan Mehmet Aydın; 10.000 TL sermaye ile kurduğu sanal oyun şirketinin 17 ayda 200.000.000 (İkiyüz milyon) TL sermayeli 7 çiftlik tesisi ve 600 çalışanı olan bir gruba dönüştüğünü söylüyor.

Yetkilliler Türkiye’nin 5 ilinde 7 tesiste ürettikleri yumurta, süt, et, bal, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünleri son tüketiciye 100’e yakın Çiftlik Bank şarküterisi ile ulaştırdıklarını söylüyorlar. Anlaşılan sistem o kadar muazzam para kazandırıyor ki faaliyete başlayalı 1 buçuk yıl olmasına rağmen Avrupa’nın en büyük damızlık büyükbaş (sığır) tesisini kurmak için şimdiden kolları sıvadılar. 23 Aralık 2017’de Konya Tuzlukçu’da temeli atılan 35 bin baş kapasiteli damızlık sığırcılık tesisinin maliyeti kendi beyanlarına göre 1 milyar (eski parayla 1 katrilyon) lira.

2016’da kurulan ve 2017 yılında hayvancılık sektörünün en büyük oyuncularından biri olmaya aday yatırımlarıyla gündemde olan Çiftlik Bank’ın sektördeki ayaklarını sizin için araştırdık. Nedir Çiftlik Bank, sanal bir oyun mudur, gerçek bir hayvancılık ve gıda şirketi midir?
Çiftlik Bank’ın ne kadarı sanal, ne kadarı gerçek? Yoksa sanallığı gerçeklikle maskeleyerek olmayanı varmış gibi gösteren bir tür saadet zinciri mi? Süt Dünyası olarak sektörümüze hızlı giriş yapan Çiftlik Bank’ın ne olup olmadığını anlamaya ve herkesin merak ettiği sorulara bu dosyada cevap aramaya çalışacağız.

YÜKSEK KAZANÇ NASIL ELDE EDİLİYOR?

Firma sistemini ve gelir kaynaklarını şöyle açıklıyor:

“Çiftlik Bank 2 yıla yakın süredir kullanıcılarına brüt olarak %180, hatta yaptığı kampanyalar ile zaman zaman %250’lere varan kazançlar vaad etmiştir. Bu kazançları oyun sektöründe kazandığı sermayesi ile doğru ve akıllı yatırımlar yaparak kimseyi mağdur etmeden kandırmadan yalan vaadlerde bulunmadan gerçekleştirmiştir. Vadettiğimiz kazançlar bankaların uygulamış olduğu faiz sistemindeki gibi parayı sabit kazanç ile katlama imkanı vermemiştir. Aksine oyunumuzu oynayan kullanıcılardan sürekli sanal çiftliklerine girip emek harcayarak ilgilenerek hayvanlarının yemini vermesi gerekmekte ayrıca ürünleri biriktikçe satmaları gerekmektedir. Aksi taktirde oyuncu çiftliği ile ilgilenmediğinde hayvanın kazandırması beklenen tutarın altında kazanç vereceği bir sistem kurulmuştur. Bu sayede üyenin Çiftlik Bank markasına hayatında daha çok yer verecek, gittiği her ortamda oyunumuzu oynayacak ve çevresinde oyunumuzun yani Çiftlik Bank markasının reklamını yapacaktır. Üyeye markamıza kattığı değerler için şirketimizin reklam için ayırmış olduğu havuzdan emek ve ilgisine göre brüt oranda kazançlar verilmektedir.”

Bu ifadeler Sabah gazetesinde çıkan “İşte Çiftlik Bank gerçeği” başlıklı haberin tekzibi için firmanın change.org’da başlattığı imza kampanyasının metninde yer alıyor.

FAME GAME HAYVANCILIK

CEO Mehmet Aydın uydudan yayın yapan Bursa merkezli Line TV’ye verdiği röportajda Çiftlik Bank’ın şirketleri ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Arjantin, Azerbaycan, Almanya, Kıbrıs, Amerika ve Dubai’de şirketlerimiz var. Bütün firmaların merkezi Kıbrıs’ta ve Kıbrıs’taki firmada toplanan paralar Türkiye’ye geliyor. Şu ana kadar 200 milyon lira Türkiye’ye kaynak aktardık.”

Aydın, gerçek yatırım imkanlarıyla online oyun sitesini Türk insanına sevdirerek online oyun, yatırım ve şarküteri alışveriş sitesi ile 50 bin üyeye hitap ettiklerini söylüyor.

Hayvancılık faaliyetlerini Fame Game Hayvancılık ile yürüten Çiftlik Bank’ın bilinen kuruluşları şunlar: 

  • Çiftlik Bilgi İşlem Ltd. Şti. (Türkiye),
  • Dora Gıda Tic. Ltd. Şti. (Türkiye),
  • Fame Game Hayvancılık A.Ş. (Türkiye),
  • Fame Game Software Ltd. (KKTC),
  • Fame Game Software Inc. (ABD).
Tablo. Çiftlik Bank Tesisleri 
Çiftlik / Tesis Adıİlçe / İlAçılış Tarihi
İnegöl Süt ve Besi Çiftliği (Akel Çiftliği)Yenişehir / Bursa10 Aralık 2017
Mavi Yumurta Damızlık ÇiftliğiTaraklı / Sakarya4 Kasım 2017
Bal Üretim TesisiKaracabey / Bursa8 Ekim 2017
Et ve Süt İşleme TesisiLüleburgaz / Kırklareli24 Eylül 2017
Mavi Yumurta Ar-Ge Tesisiİnegöl / Bursa27 Ağustos 2017
Tekirdağ Süt Çiftliği (Sarp Hayvancılık)Saray / Tekirdağ5 Ağustos 2017
Akhisar Yumurta ÇiftliğiAkhisar / Manisa9 Nisan 2017

ÇİFTLİK BANK DOLANDIRICILIK SİSTEMİ MİDİR?

Sabah gazetesinin haberine göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Tarım Bakanlığı’nın talebi üzerine, binlerce kişinin üye olduğu Çiftlik Bank’ı Kasım ayı başında incelemeye aldı. SPK yetkilileri, yaptıkları inceleme sonucunda bunun ‘Ponzi Game’ (Ponzi oyunu) adı verilen bir dolandırıcılık sistemi olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Yetkililer, “Bu durum mevzuattaki boşluk nedeniyle SPK’nın müdahale alanına girmiyor. Ancak savcılık ya da Emniyet Dolandırıcılık Büro Amirliği konuya müdahil olabilir” dedi.

SPK’nın inceleme başlattığını duyuran haber üzerine Çiftlik Bank yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Firmamız haberde anılan yasa dışı hiçbir organizasyona benzemediği gibi tüm yatırımları gerçek olan, yasal bir ticari organizasyondur” dendi. Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın şirketin hem sanal çiftlik oyunu, hem de gerçek çiftlik yatırımları yaptığını açıkladı. Aydın, sanal oyuna yatırılan paraların gerçek hayvancılık yatırımlarına dönüştürüldüğünü söylüyor. Sisteme para yatıranların ortak değil müşteri olduklarını, yatırdıkları para ve oyunda kaldıkları süre baz alınarak kazanç elde ettiklerini ifade ediyor.

GERÇEK FAALİYETLERDEN ELDE EDİLEN KÂR MI DAĞITILIYOR?

Yüksek kazancın kaynağına ilişkin, “Yıl sonuna kadar 150’yi bulacak şarküterilerimizde yer alan ürünler Çiftlik Bank markası ile kendi üretimimizden oluşmaktadır” diye açıklama yapan firma, dağıttığı yüksek kazancın kaynağını iki şekilde açıklıyor.

  1. Kullanıcılar internette çiftlik oyununda geçirdikleri süre boyunca çevresindeÇiftlik Bank markasının reklamını yapıyor. Üyeye markaya kattığı bu reklam değeri için şirketin reklam bütçesinden üyenin emek ve ilgisine göre kazançlar veriliyor.
  2. Çiftlikleri, işleme tesisleri ve şarküterileri ile entegre bir sistem kurarak, ürettiği ve pazarladığı Çiftlik Bank markalı ürünlerden yüksek kazançlar elde ediyor ve bu kazancı üyeleri ile paylaşıyor.

Peki, bu faaliyetlerden bu kadar yüksek kârlar elde edilebilir mi? Bu sorunun cevabına geçmeden Çiftlik Bank’ın süt üretimi ve işleme alanında bugüne kadar yaptığı somut yatırımların neler olduğuna bir bakalım.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK YATIRIMLARI

Sektöre hızlı bir giriş yapan Çiftlik Bank, Türkiye’nin ilk robot sağım sistemine sahip çiftliği Sarp Hayvancılığı satın alarak damızlık süt sığırcılığı işine girdi. Çiftlik Bank’ın ilk büyükbaş hayvancılık yatırımı olan Sarp Hayvancılık, 2011’de dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından açıldı. Çiftlik 256’sı sağmal olmak üzere toplam 498 baş kapasiteye sahip. Bursalı milyarder iş adamı Muammer Ağım’ın torunu ile torununun eşi Cüneyt Özgümüş tarafından kurulan işletme, aynı zamanda ilk damızlık gebe düve ihracatı yapan firma olarak biliniyor.

Çiftlik Bank, Tekirdağ’daki bu yatırımın ardından Bursa Yenişehir’deki Akel Çiftliğini satın alarak ikinci damızlık süt işletmesine sahip oldu. 10 Aralık’ta açılışı yapılan çiftlik hakkında Çiftlik Bank Hayvancılık Tesisleri Genel Koordinatörü Emrah Güler şu bilgileri verdi:

“Tesisimiz 153 bin 800 metrekare alana kurulu, kapalı alanımız 25 bin metrekare, aktif sağmal inek sayımız bin 70 baş, içeride şu anda 300 ineğimiz var, günlük süt üretimimiz 10-11 ton civarında. Halihazırda ari işletmelerden topladığımız 300 civarında gebe düvemiz var. Almış olduğumuz 800 civarında da hayvanımız var. İşletmemizin altyapısı 4 bin hayvan alacak şekilde dizayn edilmiş durumda. Yeni yatırımlarla bu sayıyı yükseltmeye devam edeceğiz.”

Yenişehir’deki açılışta Veteriner Hekim olarak anons edilen Emrah Güler aslında bir Ziraat Mühendisi (Zooetknist). Bir ziraat mühendisi neden veteriner olarak anons edilir, kendisi ziraat mühendisi olan biri konuşmasında bunu neden düzeltmez. Bu da ayrıca ilgimizi çeken garip bir detay.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK HAYVANCILIK TESİSİ

Çiftlik Bank Tekirdağ ve Bursa’nın ardından bu alandaki en büyük yatırımını Konya’ya yapıyor. Konya Tuzlukçu’da 2 bin 250 dönüm arazi üzerine 35 bin büyükbaş hayvan kapasiteli çiftlik kuruyor.  CEO Mehmet Aydın, 23 Aralık’ta Konya Tuzlukçu’da temelini attığı Avrupa’nın en büyük süt ve besi çiftliğinin 1 yıl sonra 35 bin büyükbaş süt ve besi sığırı ile üretime geçmesini hedeflediklerini dile getiriyor. Aydın, iddialı ifadelerini bir adım daha ileri taşıyarak, tarım ve hayvancılık sektörüne yaptıkları yatırımlar ile et ve süt fiyatlarında önemli düşüşler sağlayacaklarını söylüyor.

Konya’da temeli atılan bu tesis Avrupa ve Türkiye’nin en büyüğü, Ortadoğu’nun 4’üncü, dünyanın ise 11’inci büyük sığır çiftliği olacak. Yüzde 30’u devlet teşviki, 700 milyon Türk Lirası Çiftlik Bank tarafından karşılanacağı söylenen yatırım için Bağımsız Hayvan Yetiştiriciliği Modelinin uygulanacağı belirtiliyor.

Bu model bize Dursun Akdağ tarafından gündeme getirilen modeli hatırlattı. Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Akdağ, 2014 yılında yaptığı yatırımlarla Tarımsal Kümelenme Modelini Türkiye’de ilk kez uygulayarak hayvancılık sektörünün cirosunu 4 katına çıkaracağını açıklamıştı. Bu model için 150 milyon dolar yatırım yapılarak Kırklareli’nde Türkiye’ye model olacak bir hayvancılık sistemini kurgulayan Dursun Akdağ, bankalardan kullandığı kredileri ödeyemeyince çiftliklerin kapısına kilit vuruldu. Böylece Kırklareli’nden dünyaya model olacak Tarımsal Kümelenme Modeli tarihe karıştı. Çiftlik Bank’ın literatüre kazandırdığı Bağımsız Hayvan Yetiştiricilik Modeli belki başarılı olur, kim bilir?

GÜNLÜK 350 BİN LİTRE SÜT ÜRETİLECEK

Konya’da temeli atılan bu dev işletmede günlük 350 bin litre süt üretimi ve 200 bin litre kapasiteli süt tozu üretim tesisi yer alacak. Firma bu tesiste üretilen süt tozlarını yurt dışına ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Tesisin, Türkiye’de büyüklük ve entegrasyon bakımından ilk olması önem arz ediyor. Avrupa ve Türkiye’de 1’inci, Ortadoğu ülkeleri arasında 4’üncü, dünyada ise 11’inci ‘En Büyük’ süt ve besi işletmesi olacak bu dev çiftlik 600 kişiye istihdam sağlayacak.

Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın temeli atılan bu proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu projeyle birlikte ülke sınırlarını aşarak dünya tarımında kalkınmayı, birlikte üretmeyi, çiftçi ile sanayicinin ortak bir çalışma alanına sahip olduğu mekanizasyon ve entegrasyonu hayata geçiriyoruz“ diyerek dünya tarımı için de yeni bir hedef ortaya koyuyor.

MARKANIN TESCİLİ İÇİN BAŞVURU YENİ YAPILMIŞ

“Çiftlik Bank” markasının tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu‘na başvuru 18 Ekim 2017’de yapılmış. Bu tarih kuruluştan 1 yıl, ilk tesis açılışından 6 ay sonraya karşılık geliyor. Aylarca “Çiftlik Bank” markası ile bal, yumurta ve süt ürünleri üretilmesine rağmen marka tescili başvurusu yapmaya gerek duyulmamış. Üretim, perakendecilik, e-ticaret ve oyun sektörlerine milyonlarca liralık reklam harcaması ve yatırım yapan firma marka tescili başvurusu yapmadan önce 4 büyük tesis açılışı (yumurta, süt ve bal tesisleri) yapmış. Milyonlaraca liralık reklam yatırımı yapılan “Çiftlik Bank” markasını korumak için hiçbir adım atılmamış. Oysa herhangi bir iş, üretim veya ticaret yapacak bir firma ilk önce kullanacağı markayı korumaya alır. Normalde reklamı yapılan bir markanın tescil edilmemiş olması asla düşünülemez.

ÜRÜNLERİ FASON YAPTIRIYOR

Çiftlik Bank’ın süt ürünleri işleme ve paketleme tesisi Lüleburgaz’da bulunuyor. Reklamlarında “Kendi tesislerimizde üretiyoruz” demelerine rağman tüm ürünler başka firmalara fason olarak ürettiriliyor.  Çiftlik Bank markası için kaşar ve çeçil peyniri fason olarak üreten İzmir’deki Hisar Mandıra Yetkilisi Erkan Diken, firmanın kaşar peyniri tedarikçisi olduklarını doğruladı. Erkan Diken, diğer peynir çeşitlerini kendilerinin tedarik etmediğini söylemesine rağmen çeçil peyniri etiketinde de üretici firma olarak “Hisar Mandıra”nın adı yer alıyor. Diken, ilk günden beri Çiftlik Bank’ın kaşar peyniri tedarikçisi olduklarını, firma ile iş yapmaktan memnun olduklarını ve ödemelerde herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyledi.

Çiftlik Bank’ın bir diğer peynir tedarikçisi ise Bursa’da faaliyet gösteren Yenigelenler Ticaret. Çiftlik Bank’a örgü ve dil peyniri gibi yöresel ürünler tedarik eden firma yetkilisi İrfan Yenigelenler, firma için geçtiğimiz Temmuz ayında bir defa mal yaptıklarını, ancak bazı olumsuzluklar nedeniyle çalışmaya devam etmedikleri bilgisini paylaştı. Niçin devam etmediklerini sorduğumuz İrfan Yenigelenler, dergimize şu açıklamayı yaptı:

“Temmuz ayında bazı peynir çeşitlerinin siparişini verdiler. Siparişler İstanbul merkezli Fame Game Hayvancılık adına verildi. Siparişleri hazırlayarak firmanın İstanbul merkezine gönderdik. Yaptığımız malın bedeli olan ödeme ise Kıbrıs’taki Fame Game Ltd şirketinden yapıldı. Biz de firma yetkilieri ile irtibata geçerek faturasını Türk firmasına düzenlediğimiz ürünlerin ödemesinin Kıbrıs’tan yapılmamasını, ödemenin fatura düzenlediğimiz firmadan yapılmasını istedik. Onlar da ikisi de bizim firmamız, sorun olmaz dediler. Mali müşavirimizin uyarısı üzerine biz de alışverişe devam etmeme kararı aldık.”

Çiftlik Bank’a bu iki mandıra dışında fason üretim yapan süt ve et sektöründen birçok firma var.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN VE EKİPMAN TEDARİKÇİLERİ

Çiftlik Bank’ın büyübaş hayvancılık işletmeleri ve yatırımlarının başındaki isim Ziraat Münedisi (Zooteknist) Emrah Güler. Güler Çiftlik Bank’ın satın alarak bünyesine kattığı Sarp Hayvancılıkta çalışıyordu. Firma işletmeyi satın aldıktan sonra Emrah Güler’i büyükbaş hayvancılık işlerinin yönetimine getirdi.

Hayvancılık sektöründe Çiftlik Bank’ın canlı hayvan tedarikçisi olarak İstanbul’dan Çelik Çesa ve Balıkesir’deki Sütcan Entegre’nin isimleri öne çıkıyor. Çelik Çesa’ya bu konuda sorular yönelttik ancak dönüş yapmadılar. Hayvancılık ekipmanları tedarikçisi olarak adı geçen firmalardan biri de Merit Grup bünyesinde faaliyet gösteren Most Modern Süt Teknolojileri firması. Firma yetkilisi Abdurrahman Aydın’a ulaştık ve Çiftlik Bank’ın çözüm ortağı olup olmadıklarını sorduk. Bu tür iddiaların karalamaya dönük olduğunu kaydeden Abdurrahman Aydın, Çiftlik Bank’ın Bursa Yenişehir’deki çiftliğine Akel Çiftliği döneminde sattıkları yem karma makinesinin bakımını yaptıklarını ve buna karşılık bakım faturası kestiklerini, bunun dışında bir hizmet vermediklerini kaydetti. Aydın Konya’da temeli atılan çiftlik için henüz herhangi bir anlaşmalarının bulunmadığını söyledi.

DEV YATIRIMA DEVLETİN ÜST KADEMESİ İNANMADI

23 Aralık’taki ‘Avrupa’nın En Büyük Çiftliği’ temel atma töreni Çiftlik Bank’ın hayvancılık sektörü ve devlet yönetimi tarafından benimsenmediğini ortaya koydu. Böylesine devasa bir tesisin temel atma töreninde deyim yerindeyse kendileri çalıp kendileri oynadılar.
Törende ilk konuşmayı Çiftlik Bank Medya ve İletişim Danışmanı tiyatro sanatçısı Mehmet Çevik yaptı. 10 ay sonra bu tesiste 10 bin büyükbaş hayvanın olacağını söyleyen Çevik, Çiftlik Bank’ın reklam filmlerinde de oynuyor. Mehmet Çevik Kasım ayında firmanın iletişim ve medya danışmanlığı görevine getirilmişti. Basın Danışmanlığı tiyatrocuların değil mesleği gazetecilik olanların yapacağı bir iş olmasına rağmen bir tiyatrocu olan Çevik bu işi yapıyor.

Temel atma töreninde konuşan ikinci isim ise CHP’li Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa oldu. Akbuğa Hz. Ali’nin “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” sözünü hatırlatarak, Tuzlukçu’ya yatırım yapanın 40 yıl kölesi olacağını söyledi. Akbuğa 14 Aralık’ta Çiftlik Bank’ın Bursa Yenişehir’deki çiftlik açılışına da katılarak konuşma yapmıştı.

Üçüncü konuşmacı ise Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Abdurrahman Cüneyt Fidancı oldu. Fidancı konuşmasında, Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın için, “Böylesine önemli bir yatırımı yapan Mehmet Bey kardeşimi Allah kazadan, beladan, nazardan korusun” dedi. Uzun yıllar İstanbul’un Bağcılar ve Beykoz belediyelerinde basın danışmanlığı yapan Fidancı 2015 milletvekili genel seçimlerinden itibaren Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in basın danışmanlığını yapıyordu. Fidancı, geçtiğimiz Şubat ayında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’in Basın Danışmanlığından Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürlüğüne atandı. Fidancı’nın törene katılarak konuşma yapması bazı çevreler tarafından Mehdi Eker’in Çiftlik Bank’a üstü kapalı desteği olarak yorumlandı.

Törendeki son konuşmayı şirketin kurucusu ve CEO’su Mehmet Aydın yaptı. Cumhurbaşkanımızın koyduğu ‘Yeniden Büyük Türkiye’ hedeflerine bir tuğla da kendilerinin koyduğunu söyleyen Aydın, devlete: “Yatırımlarımızla, yeni projelerimizle, vatan sevgimizle ve inancımızla, yani bizi biz yapan bütün varlığımızla yanınızdayız” diye seslendi.

BAKANLIKTAN SUÇ DUYURUSU

Konya’daki temel atma töreninde devlet erkanının olmaması dikkat çekti. 700 milyon lira yatırımdan bahsedilen dev hayvancılık tesisinin temel atma törenine Tarım Bakanlığı, Konya milletvekilleri, sektör temsilcileri ve yerel protokol katılmadı. Törende devleti Basın Yayın Müdürü ile Tuzlukçu Belediye Başkanı temsil etti.

Temel atma töreni yapılırken ajanslara “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KKTC menşeli ‘Çiftlik Bank’ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu” haberi düştü. Bu haber ile törendeki herkesin yüzü bir anda düştü. İki gün sonra (25 Aralık’ta) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bakan Bülent Tüfenkci’nin talimatıyla Çiftlik Bank hakkında inceleme başlattığını duyurdu.

Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın Line TV’ye verdiği röportajda vergiden kaçınmak için şirketi Kıbrıs’ta kurduklarını itiraf etti. Buna rağmen ilgili devket kurumları milyarlarca liranın yurtdışına çıkarılmasını hala seyrediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise ucuz et ile fazlasıyla meşgul olduğundan olsa gerek Çiftlik Bank ile ilgilenmeye bir türlü fırsat bulamıyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.