Çiftlikler çiğ süt satmak istiyor

TÜSEDAD Başkanı Adnan Yıldız, süt üreticileri olarak çiğ sütün vatandaşa doğrudan satışını yapmak istediklerini bildirdi.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu  Başkanı Adnan Yıldız yaptığı açıklamada, Türkiye’de çiğ sütün illegal olarak sokak sütçüleri tarafından satıldığını söyleyerek çiftlik sahipleri olarak kendilerinin de vatandaşa süt satmak istediklerini bildirdi.

Yıldız açıklamasını şöyle sürdürdü, “Çiğ süt satışına ilişkin maliyet hesabı yaptık. Bu iş için pilot il olarak İstanbul’u belirledik. Bunun sadece lojistik ve cam şişe maliyeti var. Vatandaşa kaliteli çiğ sütü verelim, 72 derecede ısıtsın ve tüketsin, diyoruz. Şu anda günlük pastörize süt 4 liradan satılıyor. Sanayide taban fiyat 1 lira. Sanayici bir liradan alıyor, sokaktaki adam bunu 3 liraya satıyorsa bu haksız rekabet. Sokak sütçülerine tedarikçilik yapanlar var, sütü üreticiden alıyor ve bunlara dağıtıyor. Ama ben üretici firma olduğum halde bunu yapamıyorum.”

Çiğ sütü doğrudan tüketiciye ulaştırmaya yönelik bir projeyi 1,5 yıl önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunduklarını da kaydeden Yıldız, “İzlenebilir Çiğ Süt Satış İzni” taleplerine hala cevap alamadıklarını söyledi. Yıldız, çiğ sütün besin değerinin çok yüksek olduğunu da dile getirerek, “UHT’ye süt demiyoruz. UHT dediğimiz ürünü 130 dereceye saniyede çıkartıp tekrar soğutma tekniği demektir. Doğal olarak zararlılarla yararlıları da öldürüyor” ifadesini kullandı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.