‘Borç erteleme kesinlikle af değil’

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Kutlu, düşük faizli çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle yüzde 5 faizle ertelenmesinin kesinlikle af olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ve ürünlerini TARSİM ile sigorta yaptıran çiftçilerin yararlanabildiği borç ertelemesiyle ilgili açıklamalar yaptı. İl ve ilçe merkezlerinde oluşturulan hasar tespit komisyonlarınca çiftçilerin ekilişleri, seraları, ürünleri veya hayvan barınaklarında en az yüzde 30 oranında hasar tespit edilmesi gerektiğini belirten Kutlu ‘Bu durumda olan üreticiler vade tarihi dolduktan sonra 1 ay içerisinde Tarım Kredi Kooperatiflerine veya Ziraat Bankası’na müracaat edecekler. Bu müracaatlar hasar tespit komisyonunca değerlendirildikten sonra yüzde 5 faiz ve 1 yıl süreyle borçlar ertelenecek.’ dedi.

Borcunun yüzde 60’ını ödeyen yeniden kredi kullanabilecek

Kutlu şunları söyledi; ‘Bu kesinlikle bir af değil. Çiftçilerimiz borçlarını %5 faiz ilave ederek seneye ödeyecekler. Tabi ki doğal afet sonucu ürünü zarar görmüştür. Ödeme gücü yoktur ki, ona bir şey demiyoruz. Ama ödeme gücü varsa, gelsin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun en az %60’ını ödesin. Yeniden kredi kullandıralım. Gübre, mazot ihtiyaçlarını karşılayalım. Hem de devletin 0 faizli, %50, %75 indirimli, sübvansiyonlu kredileri var. Dolayısıyla ertelemeden kaynaklanan %5 faizden daha aşağı faiz oranı ile yeniden kredi kullanma imkanı var. Dolayısıyla çiftçilerimize önerimiz mutlaka gelin erteleme yerine Tarım Kredi Kooperatifine olan borcunuzun % 60’ını ödeyin. Bizler, çiftçilerimizin tefeciye, yüksek faizle para veren yerlere gitmesini istemiyoruz. Çiftçilerimizin zarar görmesini istemiyoruz.’

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.