Bebek sütü skandalı büyüyor

Bebekler için ürettiği süt tozunda salmonella mikrobu tespit edilen Fransız Lactalis Grubu hakkında soruşturma derinleşiyor.

Fransa’da savcılık, bebek sütünde bağırsak enfeksiyonu ve ishale yol açan salmonella mikrobu tespit edilen Lactalis hakkında, insan sağlığına zarar verme, başkalarının hayatını tehlikeye atma ve tüketiciyi yanıltma suçlamalarıyla soruşturma başlattı.

Soruşturmayı yürüten savcılık yetkilileri Lactalis’in salmonella tehlikesi karşısında kamuoyunu çok geç ve yetersiz bilgilendirdiği şüphesi üzerinde duruyor. Fransa’da 30’dan fazla bebeğin hastalanması üzerine şirket binlerce ton Milumel, Picot ve Taranis marka süt tozunu tezgâhlardan kaldırmıştı.

Şirket, üretimin durdurulduğunu ve tesisin dezenfekte edildiğini duyururken, bakterinin toplamda 7 bin ton ürüne bulaşmış olabileceği belirtiliyor. Bu ürünlerin ne kadarının tüketildiği ise bilinmiyor.

Avrupa Gıda ve Yem Hızlı Bildirim Sistemi’nden (RASFF) alınan bilgiye göre olaydan etkilenen ülkeler şöyle:

Türkiye, Afganistan, Cezayir, Andorra, Bahreyn, Bangladeş, Burkina Faso, Kamboçya, Kamerun, Çin, Kongo, Güney Kıbrıs, Fildişi Sahili, Fransa, Gabon, Gürcistan, Yunanistan, Gine, Haiti, Hong Kong, Irak, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Madagaskar, Mali, Moritanya, Monako, Fas, Hollanda, Pakistan, Paraguay, Peru, Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Seyşeller, Slovenya, İspanya, Sudan, İsviçre, Tayvan, Togo, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Yemen, Eski Yugoslav Makedonya.

Dünyanın 15’inci büyük gıda ve Avrupa’nın en büyük süt şirketi olan Fransız Lactalis, Türkiye’nin de en büyük süt endüstri kuruluşudur. 2015 yılında Türkiye’nin en büyük süt ürünleri şirketi Ak Gıda’yı Ülker’den alarak bünyesine katan Lactalis’in Sakarya, Kırklareli, Karaman, Kahramanmaraş ve Aydın’da günlük 5 bin ton süt işleme kapasitesine sahip 5 fabrikası bulunuyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.