Azerbaycan’a ihracat seferberliği

Türkiye 1960 yılından bu yana ithal ettiği saanen keçileri artık ihraç ediyor. İlk saanen ihracatını Azerbaycan’a yapan Türkiye, tarihinin ikinci damızlık düve ihracatını da bu yıl içinde yine Azerbaycan’a yapacak.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde düzenlenen Kırsal Kalkınma Yatırımları Toplu Açılış töreninde Türkiye’de ilk kez ihracatı gerçekleşen saanen keçiler Azerbaycan’a uğurlandı. Türer A.Ş.’nin ihraç ettiği saanen keçilerin damızlık sertifikaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından Azeri yetkililere takdim edildi. Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada, “Artık Türkiye’de yetiştiriyoruz damızlık olarak bunları ihraç noktasına geldik. Türkiye 1960 yılından beri bunları ithal ediyordu şimdi ihracata başladı” dedi.

Saanen ihracatını gerçekleştiren Türer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı işadamı Özer Türer, “Azerbaycan’a 90 dişi, 10 erkek saanen keçisi ihraç ettik. Hazar Denizi kıyısında kurulan çiftlikte yapılacak deneme üretimi başarılı olursa 10 binden fazla alım yapacaklarını söylediler” dedi.

Azerbaycan’a 80 baş düve ihraç edilecek
Bu arada ilk olarak geçen yıl Türkmenistan’a gerçekleştirilen düve ihracatı bu yıl Azerbaycan’la devam ediyor. Mayıs ayında Türkiye’de yetiştirilen 80 baş Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düve Azerbaycan’a gönderilecek. Azerbaycan’a süt sığırı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında gönderilecek gebe düveler gelir seviyesi düşük 40 aileye verilecek. Aileler tarafından yetiştirilen 1 adet gebe düve ise 3. yılın sonunda alınarak ihtiyaç sahibi başka bir aileye verilecek. Proje kapsamında Azerbaycan’a gönderilecek olan GENTÜRK spermalarıyla da diğer hayvanlara suni tohumlama yapılacak

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.