1,3 milyar ton gıda israf ediliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaptığı yazılı açıklamada, dünya nüfusunun 2050’de 9,1 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Dünya nüfusunu besleyecek gıdanın üretiminde bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Bakan Eker, sorunun paylaşım ve israftan kaynaklandığını söyledi. Bakan Eker şöyle konuştu: “Dünya’da yılda 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. İsraf edilen bu miktarın 1/4‘ü ile açlık sınırında bulunan 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bu israfın ekonomik değeri 1 trilyon dolardır. Ayrıca dünyada; aşırı kilolu yetişkin sayısı 1,4 milyardır. Bunların 500 milyonu ise obezdir.”

Bakan Eker, ülkemizin gelecekte gıda konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmaması için tarımın sosyal alan olmaktan çok, stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele alındığını anlattı. Alınan tedbirlerin yanı sıra tasarrufun da önemli olduğunu vurgulayan Eker, bu amaçla ekmek israfının önlenmesine yönelik bir kampanya başlatıldığını hatırlattı.

Araştırmalara göre Türkiye’de günlük neredeyse 6 milyon ekmeğin israf edildiğini, bunun 1 buçuk milyar lira ekonomik kayıp anlamına geldiğini belirten Eker, “Toplumda duyarlılık yaratarak ekmek israfını önlemek her bireyin aynı zamanda insanlık görevidir. Toplumumuzda her kesimin sofrasında yer alan ve nimet kelimesiyle özdeşleştirilerek kutsal kabul edilen ekmeğin israfı; çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen Bakanlığımızı derinden üzmektedir. İsraf edilen her dilim ekmekte dünyadaki aç insanların hakkının bulunduğu da unutulmamalıdır” diye konuştu.

Bakan Eker, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile özünde ekmeğin israfına, genelde tüm israfa dikkat çekilmesi ve toplumda bir bilinç oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.